Nije sve propalo: Začinite seksualni život u nekoliko koraka!

Uvek se umorni? Ili vas boli glava ili ste iscrpljeni? Ukratko, nikada niste raspoloženi za seks. Više o tome i ne razmišljate ili čak i kad vam padne na pamet, ne osećate nikakvu želju!? Sve to još može da se promeni!

Nije sve propalo, foto: Depositphotos/liudmilachernetska@gmail.com
Nije sve propalo, foto: Depositphotos/liudmilachernetska@gmail.com
.

Nije li malo nepošteno što muškarci imaju tu veliku prednost da, kad im seksualna želja opadne, jednostavno uzmu tabletu i reše problem? Iako su farmaceutske kompanije neumorno radile na tome da naprave i žensku verziju Viagre, prilično je jasno da takav "čarobni štapić" za žene ima potpuno drugačiji efekat.

Naime, činjenica je da, kad je reč o seksualnoj želji i osećaju užitka u seksu, među muškarcima i ženama postoje velike razlike. Za početak, seksualna želja i sposobnost postizanja maksimalnog užitka kod žena zavise najprije od stanja primarne erogene zone - mozga. Ponekad uzbuđenje i trnci iščeznu zato što seksualna želja jednostavno ne može da koegzistira sa stresom, teskobom, ljutnjom ili bračnim razmiricama.

Ponekad u seksu ne uživamo i zato što imamo nerealna očekivanja ili ne znamo o sopstvenoj seksualnosti onoliko koliko bi trebal da znamo.

A tu su i fizički ometajući faktori, pa tako seksualni život počinje da zapinje i onda kad su neispavane ili kad pri ulasku u premenopauzu dođe do pada nivoa ženskih polnih hormona, što uzrokuje vaginalnu suvoću, a time i seksualni odnos postaje neprijatan, ponekad i vrlo bolan.

U svakom slučaju, žene su, kao i u svemu drugom, tako i u seksu mnogo komplikovanije od muškaraca.

Kod žena mora mnogo više kockica da se dloži, da bi im seks bio divan i poželjan, pa stoga ne postoji niti će ikada postojati univerzalno sredstvo koje bi jednim potezom moglo da reši žensku seksualnu disfunkciju.

Naravno, neki problemi u seksualnom životu možda zahtevaju stručnu pomoć ili lek, ali ponekad rešenja mogu da budu vrlo jednostavna.

#1 - Preumorna sam
Bez obzira na to šta je uzrokuje - rad u noćnoj smeni, novorođeno dete ili nešto treće - iscrpljenost od nespavanja ne dluje kao afrodizijak. U takvom stanju zaista jedino što želite da radite u krevetu jeste da spavate.

* Odvojite vreme za seks
Koliko su vam važni seks i, s obzirom na to da su usko povezani, brak? To je pitanje koje bi trebalo sebi da postavite. Da, svaka žena će reći da je pretrpana obavezama, ali kao što ćete pronaći vremena za odlazak kod frizera, trebal bi da pronađete i vreme za seks. Ono što vam je važno, ako ne i najvažnije, trebalo bi da bude prioritet. Drugim rečima, isključite televizor i prekinite gledanje omiljene emisije te se (po)zabavite s partnerom. Ako je potrebno, dogovorite "dejt" (koji uključuje seks) još ujutru, tako da oboje ceo dan možete da razmišljatd o tome i da se naslađujete.

* Učinite to nakon treninga
Na neke ljude trening u večernjim satima deluje tako da im otežava uspavljivanje. Ako je tako i kod vas, iskoristite tu navalu energije koja vam onemogućava uspavljivanje za seks. Nakon 35 do 40 minuta umereng treninga, sve u vašem telu radi tip-top. Krv cirkuliše optimalnom brzinom, a nervni sistem je "naoštren" i najbolje što možete da učinite jeste da iskoristite to za dobar seks. I to odmah posle vežbanja: ako ste još znojavi i lepljivi, tim bolje - ako niste znali, znojavo žensko telo i miris, uzbuđuju muškarce, tako da možete biti sigurni da će i vašem partneru libido biti na visini.

* Budite spremni na kompromis
Ako vaš partner navali na vas baš nakon što ste imali izrazito naporan dan, verovatno ćete biti ljuti što ne primećuje ili ne obraća pažnju na to koliko ste umorni. Ukoliko ga odbijete, on će se tek tada zapaliti i još više navaljivati ili će se povući i osećati odbijeno i izolovano. Bolje je da mu ponudite kompromisno rešenje: ima puno toga što možete da učinite da partneru (a i sebi) priuštite užitak, a traži manje energije i napora od klasičnog seksualnog odnosa, na primer oralni seks ili milovanje partnera dok on masturbira.

#2 - Ljuta sam na njega
Neke razmirice između partnera skrivene su iza onog što na prvi pogled izgleda kao problem u seksualnom životu. Često je lakše reći "nisam raspoložena" ili "boli me glava" nego "ljuta sam na tebe zbog toga i toga". Naravno, ima problema koji su toliko ozbiljni da zahtevaju stručnu pomoć i terapiju (na primer nevrstvo), no ako su vaši problemi na nivou svakodnevnih nesporazuma i ne navode vas na to da se zapitate zašto ste uopšte s tom osobom u vezi, nemojte ih rešavati tako da se seksualno isključite. Ukoliko učinite to, oboje ćete patiti, a patiće i vaš odnos.

* Koristite se rečima
Žene često koriste seks (odnosno odbijanje seksa) kao način da pokažu svoj bes. Promenite ploču i ono što imate da kažete, recite rečima, a ne ponašanjem. Recite partneru da vas nešto muči i da biste o tome želeli s njim da razgovarate, te ga pitajte kada mu odgovara, odnosno dogovorite se kada vam oboma odgovara tako da vas ništa ne ometa.

* Slušajte
Obraćajte pažnju na ono što vam partner govori - nemojte koristiti vreme kad on govori da biste smislili upečatljivu repliku. Zapamtite, niste u ratu i cilj vam je da postignete dogovor, a ne da pobedite partnera. I nemojte očekivati trenutno rešenje problema zbog kojeg ste se naljutili na partnera. Važno je da komunikacija ostane otvorena tako da se ni vi ni partner ne osećate izolovano. Dokle god ima mesta i volje za dijalog, postoji i za seks.

#3 - Uvek vodimo ljubav na isti način
Veze mogu da upadnu u zamku rutine, što ne utiče dobro na zdrav seksualni život. Partneri u takvim okolnostima mogu početi da se osećaju više kao prijatelji nego kao ljubavnici, a tada nestaje i iskra potrebna za buđenje seksualne želje. Čak i rutina tehnike vođenja ljubavi može da dovede do toga da seks postane dosadan. Potrebno je malo začiniti stvari.

* Obnovite pamćenje
Setite se najboljeg seksa koji ste ikada doživeli, razmislite o tome kako je to izgledalo i pokušajte da ga ponovite. Ukoliko uspete da se setite šta je u vama tada zapalilo iskru, moći ćete to da ponovite bilo da je reč o položaju, atmosferi, mestu ili nečem drugom. Potrudite se da svaki dan zamišljate strastveno vođenje ljubavi sa svojim partnerom u raznim situacijama: razmišljanje o seksu doprinosi seksualnom uzbuđenju.

* Rizikujte malo
Učinite nešto što nikada pre niste učinili. Setite se scene iz filma "Poštar uvek zvoni dvaput": najstrastveniji seks dogodio se na brašnom posutom kuhinjskom stolu. Dakle, isprobajte drugi položaj, neko neobično mesto u stanu, neočekivani trenutak - bilo šta što će razbiti rutinu i uzbuditi vas.

* Usporite
Seks vam je postao nekako površan? U većini slučajeva takav seks ne nudi gotovo nikakav užitak. To je kao da jedete ukusan kolač: ako ga progutate odednom, užitak će biti znatno manji nego ako polako uživate u svakom zalogaju. Usporite toliko da vam seks postane barem tri puta duži nego što je bio poslednjih meseci.

#4 - Dojim
Prema statistikama, jedan od šest brakova raspada se unutar jedne godine od rođenja prvog deteta, a čak 86 posto žena ima neki oblik seksualne disfunkcije u prvoj godini nakon rođenja deteta. Umor i fanatična posvećenost novorođenčetu seksualni život guraju u stranu, ali za dobar deo toga zaslužni su hormoni. Dojenje može da utiče na libido i sposobnost postizanja seksualnog uzbuđenja, a može i seks da učini bolnim. Naime, dojenje snižava količinu tri hemikalije nužne za zdrav seksualni život - hormone estrogen i testosteron te neuroprenosnik dopamin.

Gubite želju za seksom i vaše telo nije spremno za njega čak ni kad osetite potrebu za njim jer, bez dovoljno estrogena, vagina je suva pa seks može da bude prilično bolan. Uz to, tokom dojenja mnoge žene uzimaju progesteron, a taj hormon je još jedan od velikih sabotera seksa.

* Podmazujte, podmazujte, podmazujte
Nema mnogo toga što možete da promenite u periodu dojenja. Ipak, imajte na umu da je to samo privremeno stanje i preduzmite ono što možete - opremite se lubrikantima koji će ovlažiti vaginu i seks učiniti prijatnijim i ponovo poželjnim.

#5 - Hormoni mi divljaju
Osim dojenja, postoje i druge okolnosti koje mogu da izazovu hormonalnu neravnotežu i pad seksualne želje. Jedna od njih je uzimanje kontracepcije. Sve kontracepcijske tablete povisuju nivo globulina - nosioca polnih hormona (SHBG) koji se vezuje na testosteron u krvi i deaktivira ga. A bez testosterona, pada i libido.

* Promenite kontraceptivnu terapiju
Ako i dalje želite da ostanete na kontraceptivnim pilulama, isprobajte one koje ne smanjuju libido ili potražite hormonske pilule koje sadrže progestine levonorgestel ili norgestrel, derivate testosterona: takve tablete verovatno će manje uticati na vaš seksualni život. Još jedna mogućnost je da s tableta pređete na spiralu.

#6 - Šta kad nemam orgazme?
Možda će vas iznenaditi podatak da većina žena ne doživi orgazam tokom svakog seksualnog odnosa penetracijom. To i nije neobično, budući da se penetracijom ne stimuliše najbolje klitoris, a baš to je potrebno ženi da doživi orgazam.

* Ako ih nikada ne doživljavate
Najbolji način da doživite orgazam jeste da se za njega sami pobrinete - masturbacijom. Tako ćete upoznati doživljaj, ali i naučiti šta vam najbolje odgovara i kako ga najbrže postižete, a to posle možete da primenite i u seksualnom odnosu s partnerom.

* Ako ih doživljavate samo ponekad
Možda imate nerealna očekivanja: ne morate doživeti orgazam baš svaki put tokom penetracije. Orgazam možete doživeti i oralnom ili ručnom stimulacijom za vreme seksa. Orgazam je uvek orgazam, nema boljeg ili lošijeg, zato se opustite i uživajte u njemu kako god ga postignete.

#7 - Razgovarajte o seksu otvoreno
Kod partnera koji se zaista vole i poštuju često postoji pretran strah da bi jedno drugo mogli da povrede ako direktno kažu, na primer "nikada nisam volela ovaj položaj" ili "više volim kad mi radiš ono nego ovo". Nemojte seks doživljavati preozbiljno niti samo kao sredstvo za postizanje orgazma, razmišljajte o njemu kao o igri ili plesu: potrebni su saradnja, usklađivanje, pravljenje grešaka i njihovo ispravljanje u hodu da bi se postigao gol ili dobra plesna tačka, piše Živim.hr.