Kvare užitak: 16 grešaka u seksu koje sigurno pravite!

Poslušajte savete stručnjaka, povećajte svoj užitak u krevetu i zaboravite na loš seks. Nije teško, samo treba istinski obratiti pažnju na svoje i partnerove potrebe.

Da li ih i vi pravite?, foto: Depositphotos/VitalikRadko
Da li ih i vi pravite?, foto: Depositphotos/VitalikRadko
.

Mnogi od nas nisu zadovoljni svojim seksualnim životom, ali istovremeno ne znaju gde greše. Navodimo česte greške koje nam onemogućavaju istinski užitak u seksu.

1. NEMATE VREMENA ZA SEBE
Žene su sklone tome da više vode računa o deci i prijateljima nego o sebi, a svoje telo teško je predati nekome ako nikada nemate vremena za sebe, upozorava Lori Votso, američka seksološkinja i autorka knjige “Wanting sex again”. Dakle, budite malo sebični i svaki dan odvojite malo vremena za sebe, bilo da nalakirate nokte, odete na fitnes ili čitate knjigu. Budete li se tetošili, bićete mentalno i fizički spremniji na seks.

2. OSEĆATE SE LOŠE ZBOG SVOG TELA
Možda se stidite svog stomaka, proširenih vena ili strija, ali podsećajte stalno sebe da ste lepi i da niko na svetu nema savršeno telo. Osim toga, vaš partner u krevetu se sigurno neće koncentrisati na ono što vi smatrate svojim nedostacima. Verovatno će biti uzbuđen jer ga privlačite, inače ne biste ni bili zajedno u krevetu.

3. NE GOVORITE PARTNERU ŠTA ŽELITE
On ne može da čita vaše misli pa ako želite da doživite orgazam, vodite ga pazeći da ne povredite njegov ego. Ohrabrite ga da ide u određenom smeru, ali nemojte da ga kritikujete. Pokušajte svojom rukom da vodite njegovu do željene tačke i zvukovima užitka dajte mu do znanja koliko uživate. Ili jasno i glasno recite: "Da, ovde želim da me diraš, to volim!"

4. NE KOKETIRATE S PARTNEROM TOKOM DANA
Seks ne počinje kad svučete odeću u spavaćoj sobi, barem ne za žene. Pošaljite partneru nagoveštavajuću poruku tokom dana ili mu šapnite nešto seksi na uvo ujutru pre nego što odete na posao. Kad se napokon fizički spojite, vaš um će takođe biti spreman na seks, tvrdi dr Dženifer Berman, specijalistkinja za žensku seksualnu terapiju i autorka knjige "Tajne polno zadovoljne žene".

5. USTRUČAVATE SE DA KORISTITE LUBRIKANTE
Količina prirodnog lubrikanta koju luči vaše telo nije uvek pokazatelj koliko ste uzbuđeni, pa nema razloga da se stidite što koristite industrijski lubrikant. Seks na taj način može da bude manje bolan i mnogo prijatniji, a to svi žele. Samo imajte na umu da lubrikanti na bazi ulja mogu da oštetite prezervativ ili dijafragmu pa su možda bolji izbor oni na bazi vode ili silikona.

6. NISTE VELIKODUŠNI U SEKSU
Možda pružanje oralnog seksa partneru nije nešto za čim ste ludi, ali sigurno uživate kad on to čini vama. Potrudite se i vi da ugodite partneru i da ga zadovoljite oralno. Nemojte očekivati da će neko uvek ugađati vama ako sami nikada niste spremni da ugađate.

7. NE USPOSTAVLJATE KONTAKT OČIMA
Izuzetno je važno da partnera tokom dana gledate u oči, ali to je naročito važno tokom seksa. Nemojte gledati na mobilni telefon, na sat ili da žmurite dok vodite ljubav, jer tako niste duboko u trenutku u kojem bi trebalo da uživate. Direktan pogled tokom seksa zahteva hrabrost jer vas čini ranjivijom, ali je ujedno vrlo senzualan, doprinosi osećaju bliskosti i povećava polno uzbuđenje.

8. NE ŽELITE DA GOVORITE PROSTAKLUKE
Kad muškarac kaže ženi da bi voleo da mu govori prosto ili "prljavo" tokom seksa, žena obično pomisli da to mora bukvalno da bude psovka ili reč koja počinje s "j" (ma, znate na šta mislimo). No, prostački možete da govorite i da ne upotrebite ni jednu psovku: ono što muškarci žele jeste da budete eksplicitni i slikoviti. Na primer, možete da kažete "volim kad mi ližeš bradavice" ili nešto slično. Važno je dobro odabrati reči pa tako mnogo uzbudljivije zvuči "Želim da me ljubiš tamo dole" nego "Želim oralni seks".

9. ODMAH PRELAZITE NA SNOŠAJ
Nemojte zaboravljati na predigru. Ako odmah krenete s penetracijom, seks može da bude bolan i penis može da povredi vaginu. Što ste uzbuđeniji, to će vaša vagina biti šira i seks će biti prijatniji. Drugim rečima: potrudite se da imate lepu i polaganu uvertiru u seks.

10. OČEKUJETE DA JE ON UVEK SPREMAN
Ponekad stres zbog posla ili novca može da utiče na sposobnost muškarca da postigne erekciju. Imajte na umu da njegovi "problemi" s penisom najverovatnije ni na koji način ne pokazuju koliko vas snažno želi, nego su vrlo često posledica drugih problema koji ga pritiskaju. No, ako se to vrlo često događa, podstaknite partnera da ode kod lekara jer to može da bude i znak nekih medicinskih problema.

11. ZABORAVLJATE DA SE SMEJETE
I za vreme seksa treba imati smisla za humor. Vođenje ljubavi neće uvek teći glatko i savršeno kao u filmovima. Uvek može da se dogodi da njegov lakat pritisne vašu kosu, da nekome počne da "zavija" želudac i slično. Ako ne znate da se nasmjete kad nešto pođe naopako, to će stvoriti osećaj napetosti i teskobe, a vaša vagina će se vrlo brzo osušiti i seks više neće biti nimalo prijatan.

12. NIKADA NE MASTURBIRATE
Seks sa samim sobom najbolji je način da saznate šta vam je potrebno da biste postigli maksimalan užitak. Osim toga, nešto što ste nekad voleli možda vas više ne uzbuđuje toliko pa je potrebno posvetiti sebi malo vremena kako biste otkrili nove tačke koje mogu da povećaju vaš užitak. Ukoliko želite da uključite partnera, pružite mu užitak gledanja: nećete zažaliti.

13. GLUMITE ORGAZAM!?
Povremeno ispuštati razne zvukove kako biste još više uzbudili partnera je jedno, a glumljenje orgazma nešto sasvim drugo. To je kao da mu kažete da vas je ono što je činio dovelo do vrhunca, a to je zapravo laž. Vaš partner bi trebalo da zna kada i zašto niste postigli orgazam, a onda na tome možete zajedno da poradite kako biste to ubuduće izbegli. Budete li glumili, jednom, drugi put, treći put... glumićete zauvek jer će on stalno ponavljati isto uveren da vas tako dovodi do vrhunca.

14. NIKADA NE ISPROBAVATE NIŠTA NOVO
U životu, pa i u seksu, potrebno je povremeno menjati stvari kako bismo ih učinili zanimljivijim. Ako uvek vodite ljubav istog dana u nedelji, na istom mestu i u isto vreme, vremenom će postati dosadno. Promenite nešto kako biste ponovno zapalili iskru: isprobajte seks u hotelskoj sobi, u kadi, na kuhinjskom stolu...

15. OČEKUJETE DA DOSTIGNETE VRHUNAC BRZO KAO I ON
Muškarcima je u proseku potrebno od dva do pet minuta da postignu orgazam, a ženama od 40 do 45 minuta. Žene se zbog toga često osećaju krive ili se stide što im toliko treba, ali to je sasvim prirodno. Malo ručne stimulacije čini čuda kod žena i povećava šanse za postizanje orgazma, te ubrzava njegovo postizanje. Dakle, vratite se na tačku 3 i povedite njegovu ruku tamo gde treba.

16. PREVIŠE SE FOKUSIRATE NA ORGAZAM
Ako se trudite da ga doživite, nećete ga doživeti. Stručnjaci tvrde da žene moraju da budu sasvim opuštene da bi mogle da dožive orgazam. Dakle, opustite se: obucite donji veš u kom se osećate privlačno, upalite sveće, istuširajte se s partnerom i nežno masirajte jedno drugo. Ne razmišljajte o orgazmu i imaćete veće šanse da ga doživite, piše Živim.hr.