Da li zaista neko još uvek veruje u njih? 4 zablude vezane za seks

Najsigurnije mesto za informisanje o zdravlju jeste lekarska ordinacija. Često se osećamo postiđeno zbog svog neznanja ili problema s kojim smo suočeni, pa ne želimo da se javimo lekaru... Pogrešne činjenice se šire od usta do usta, a često započinju još u školskim klupama. Predstavljamo vam četiri najčešće zablude o seksu.

Da li i vi verujete u neku od ovih zabluda?, foto: Depositphotos/Maridav
Da li i vi verujete u neku od ovih zabluda?, foto: Depositphotos/Maridav
.

Mit broj 1: Polna bolest može da se dobije sa daske na wc šolji.

Seksualno prenosive bolesti ne mogu da funkcionišu van tela dugo vremena – pogotovo ne na hladnoj površini kao što je daska na wc šolji. Takođe, one nisu uvek prisutne u mokraći, što znači da su izgledi za oboljenje ovim putem vrlo mali, tvrdi doktorka Sofija Jen.

Mit broj 2: Žena ne može da zatrudni nakon prvog seksualnog iskustva.

Jednake su šanse da žena ostane trudna prilikom prvog ili stotog seksualnog odnosa. Nema pravila. Prema statistikama, 20 posto devojaka zatrudni u roku od mesec dana nakon što postanu seksualno aktivne bez zaštite. Takođe, treba napomenuti da je jedina stopostotna kontracepcija - apstinencija!

Mit broj 3: Žena ne može da zatrudni za vreme menstruacije.

Šanse za ovo nisu velike, ali je trudnoća za vreme menstruacije svakako moguća. Neke žene imaju produžen period krvarenja, što znači da ono može da se podudari s početkom ovulacije. Tako mogu biti plodne iako još krvare.

Mit broj 4: Pilula za dan posle uzrokuje pobačaj.

Ako se hitna kontracepcija ili pilula za dan posle uzme kada je žena već trudna, neće se ništa promeniti. Kada je jajašce oplođeno i povezano sa opnom materce, pilula neće imati nikakav uticaj. Hitna kontracepcija nije abortus jer se primenjuje kako bi se sprečio nastanak trudnoće, a koristi se do 120 sati nakon seksualnog odnosa, piše ordinacija.hr.