Probudite strasti: 9 "iskri" uz koje ćete se uvek osećati zaljubljeno kao prvog dana!

Mnogo je razloga zbog kojih je sjajno biti u dugoj vezi ili braku. Istraživanja su pokazala da su ljudi koji dele život s voljenom osobom boljeg zdravlja i generalno zadovoljniji. No, često se desi da ljubavna iskra s godinama počne da tinja i da se partneri udalje jedno od drugog. Ipak, to nikako ne znači da bi trebalo da se rastanete. Postoje načini na koje možete ponovo da probudite strasti i iznova se zaljubite u voljenu osobu

Probudite strasti, foto: Depositphotos/ArturVerkhovetskiy
Probudite strasti, foto: Depositphotos/ArturVerkhovetskiy
.

1. Više se dodirujte
Razmislite o tome koliko često na dnevnoj bazi imate fizički kontakt s partnerom. Prema istraživanju zagrljaj kod bračnih parova u proseku traje tri sekunde. Produžite zagrljaj na 20 sekundi i biohemija u vašem mozgu počeće da se menja, te ćete iznova početi da se zbližavate s partnerom.

2. Spavajte bliže jedno drugom
Isti "nalet" hemikalija u mozgu zbog kojih se osećamo zaljubljeno dolazi i tokom fizičkog kontakta u krevetu, i to ne samo za vreme seksa. Iskru zaljubljenosti možete iznova da zapalite i ako spavate bliže partneru, bilo da se dodirujete celim telom ili tek nožnim prstima.

3. Recite "hvala"
Kada upadnete u rutinu i navike, sve one svakodnevne lepe sitnice koje partner radi za vas, i vi za njega, možete početi da uzimate zdravo za gotovo. Iskazivanje zahvalnosti važno je za održavanje iskre. Probajte svaki dan da nađete tri stvari na kojima ćete zahvaliti partneru. Želite li dodatan začin, ubacite mu u džep ili aktovku romantičnu poruku zahvalnosti.

4. Ljubite se više u usta
Ukoliko poljubac traje 30 sekundi, vaše telo preplaviće topli, omamljujući osećaj koji zahvaljujemo hormonu oksitocinu. Ujutru pre odlaska na posao i uveče pre spavanja, grlite se i ljubite s partnerom 30 sekundi i ponovo ćete se povezati.

5. Dajte jedno drugom komplimente
Osobe koje su u dugim vezama često počnu da se fokusiraju na negativno što rezultira s puno prigovaranja, povreda osećaja i nezadovoljstva na obe strane. Prisetite se zbog čega ste se zaljubili jedno u drugo i zbog čega ste upravo s tom osobom, bilo da je reč o fizičkim, umnim ili emotivnim karakteristikama, te dajte kompliment jedno drugom.

6. Uključite faktor iznenađenja
Nešto novo, iznenađujuće i uzbuđujuće delovaće kao sveža doza adrenalina u vezi. Otide na neplanirano vikend putovanje, večerajte u novom restoranu ili samo naručite jelo koje još niste probali u restoranu u koji i inače idete – sve s elementom iznenađenja je dobrodošlo.

7. Izađite na "dejt" u četvero
Posmatranje voljene osobe u interakciji s prijateljima može vam pomoći da se prisetite zbog čega je volite, a vezi će doprineti i ako pohvalite jedno drugo pred prijateljima.

8. Flertujte
U svakoj dugoj vezi isprepliću se dve osnovne potrebe: žudnja za osećajem sigurnosti i žudnja za uzbuđenjem i nečim novim. One mogu da se zadovolje flertujući s partnerom kao da ste se tek upoznali. To može da uključuje i slanje "zločestog" SMS-a suprugu, ali i bilo kakav senzualan, zabavan gest.

9. Vežbajte zajedno
Zajednički rad na fizičkoj formi i liniji može da poveća fizičku privlačnost, ali i emocionalnu povezanost među partnerima. Bilo kakva zajednička fizička aktivnost pomoći će vam da se ponovno zbližite s partnerom, budete zadovoljniji u vezi i zaljubljeni kao prvog dana, piše zadovoljna.hr.