100% SIGURNI: Ovo je najsigurniji znak da vas neko zavodi - nema greške!

Jedan izraz lica identifikovan je kao najbolji dokaz zavođenja, bilo da ga neko "primjenjuje" na vama ili pak vi na drugima, a reč je o specifičnom zavodničkom osmehu koji se lako prepoznaje po četiri komponente...

Nema greške!, foto: Depositphotos/bulatovicmilos
Nema greške!, foto: Depositphotos/bulatovicmilos
.

Pokušajte da zamislite koketni osmeh. Šta vidite?

Prema novom istraživanju Univerziteta Kanzas, takozvani koketni osmeh mogao bi da bude univerzalno prepoznatljiv i efikasan. U studiji su istraživači uspeli da odrede jedan određeni izraz lica koji se dosledno tumači kao zavođenje.

Četiri sastojka zavodljivog osmeha

Tim je svoje istraživanje zasnovao na sistemu za kodiranje facijalne akcije, koji posmatra 23 različita pokreta lica i povezane emocije. Cilj je bio da shvate koji znakovi ukazuju na to da žena koketira, a koje izraze lica muškarci tumače kao koketirajuće.

Snimili su gotovo 500 fotografija žena na kojima se izražavaju srećni, neutralni ili koketni izrazi lica, kodirali su sve te različite izraze pomoću programa FACS-a, a zatim su ih desetinama muškaraca dali na interpretaciju.

Istraživači su identifikovali četiri činioca koji čine koketni izraz očiglednim:

>> Glava okrenuta na jednu stranu

>> Brada se lagano nagnula prema dole

>> Lagani osmeh

>> Oči okrenute prema napred kako bi pogledale metu zavođenja

Neke žene su efikasnije od drugih napravile ovo koketno lice, primetili su istraživači, a neki muškarci su to bolje prepoznali. No, sveukupno, istraživači su ovu kombinaciju karakteristika opisali kao "vrlo prepoznatljiv koketni izraz".

- Otkrili smo da je većina muškaraca uspela da prepozna određeni ženski izraz lica kao koketiranje. Ima jedinstvenu morfologiju i razlikuje se od izraza koji imaju slične karakteristike poput "običnog osmeha", koji se ne prepoznaje kao flert - rekao je u saoštenju koautor studije i profesor psihologije dr Omri Gilat.

Važno je da koketni izgled nije nužno uključivao tzv. Dušenov osmeh, tip osmeha koji se vidi u vašim očima i za koji se zna da je autentičniji.

Efekat koketnog osmeha na muškarce

Jednom kada su identifikovali ove činioce, tim je izvršio dodatno istraživanje o učincima ovog koketnog osmeha. Muškarci koji su videli ovaj određeni izraz više su se prilagodili rečima povezanim sa seksom, što sugeriše da je to ne samo prepoznatljiv zavodnički izgled već je i efikasan u navođenju ljudi na razmišljanje o seksu.

- Po prvi put ne samo da smo mogli da izolujemo i identifikujemo izraze koji predstavljaju koketiranje, već smo uspeli da otkrijemo i njihovu funkciju - aktiviranje asocijacije povezane s vezama i seksom - napominje Gilat, dodajući da takav osmeh mogu da primenjuju i muškarci.

Neverbalni govor tela je važna stvar. Ne samo da sada znamo da postoji gotovo univerzalni izraz koketiranja, već znamo i da deluje. Dakle, kad sledeći put budete koketirali s nekim, razmislite o vrsti osmeha koji mu/joj dajete. Možda biste hteli da se odreknete prijateljskog osmeha i odlučite se za koketni smešak, piše 24sata.hr.