Kada biramo potencijalnog partnera, centimetri su mnogo važniji nego što mislite!

Samo ne oni koji su vam verovatno prvi pali na pamet!

neki centimetri su ipak važni..., foto: Depositphotos/Dmyrto_Z
neki centimetri su ipak važni..., foto: Depositphotos/Dmyrto_Z
.

Naučnici su otkrili da naši geni imaju ulogu u izboru naših partnera i to oni geni koji su zaslužni za našu visinu. Studija objavljena u magazinu "Genome Biology" nije dala odgovor na pitanje biramo li osobu slične visine našoj isključivo zbog genetike ili i zbog drugih faktora, ali zaista biramo osobu koja nam je po visini bliska, to je zaključak do kojeg je studija došla.

Studija je analizirala 13.068 heteroseksualnih parova, a na osnovu podataka koje su prikupili, uvideli su da su partneri često približne visine. Vođe studije objasnili su da to nije puka slučajnost, već da postoje značajni sociološki i biološki razlozi zašto je to tako.

Činjenica da je to tako implicira mnoge stvari. Kao na primer, zašto je osoba koju smatramo privlačnom osoba koja nam fizički liči? Hoćemo li svoje dobre strane preneti i na svoje potomke budući da ih ima i naš partner?

Iako je visina potencijalnog partnera često podsvesno presuđujući faktor u odabiru, postoje i oni koje izričito privlače upravo suprotnosti, pa tako možemo naći primere izrazito visokih muškaraca koji su u vezi s veoma niskim ženama te, nešto ređe, visoke žene koje su u vezi s niskim muškarcima.

Bilo kako bilo, visina se apsolutno pokazala kao faktor na koji se ugledamo ili za kojim tragamo, a jedino što se razlikuje od osobe do osobe jeste sam broj koji nekome odgovara. No, sigurno je da taj broj niko ne zanemaruje samo tako, bilo svesno, bilo nesvesno, piše Cosmopolitan.hr.