UPUTSTVO za BEZBEDNE INTIMNE ODNOSE u vreme pandemije: Ako ne živite sa partnerom, OVAKO bi trebalo da se štitite...

Vođenje ljubavi u doba pandemije još jedan je od izazova sa kojima se ljudi susreću, a kanadski lekari sada su izdali svoje preporuke.

foto: Depositphotos/HayDmitriy
foto: Depositphotos/HayDmitriy
.

Dr Teresa Tam, treći glavni zdravstveni službenik Kanade, u svojoj službenoj izjavi na ovu temu kaže da je najbolje preskočiti ljubljenje. Ona je govorila i o tome koje je sve bezbedonosne mere moguće preduzeti u ovakvim situacijama.

- Intimno zdravlje je važan deo ukupnog zdravstvenog zdravlja. Međutim, intimni odnosi mogu da budu komplikovani u vreme kovida ukoliko partner ne deli sa vama domaćinstvo. Najmanje rizika nosi to da sami sebe zadovoljite. Međutim, ako se viđate sa partnerom sa kojim ne delite domaćinstvo, najbolje je izbegavati bliski kontakt licem u lice i preveliku blizinu. Nije loše razmisliti i o tome da nosite maske. Trenutno je stav da su male šanse da ćete kovid dobiti putem semene ili vaginalne tečnosti. Međutim, aktivnosti poput ljubljenja su rizične - stoji u saopštenju gde se kaže i da, ukoliko primetite da partner ima simptome, trebalo bi da izbegavate odnose.

- Uz to, ne koristite alkohole i opijate pre odnosa, kako biste bili sigurni da oboje donosite svesne odluke o svemu. Naravno, ne zaboravite i na standardnu dobru i opreznu praksu, a to je korišćenje kondoma zarad sprečavanja prenošenja polnih bolesti - kaže se na kraju.

Izvor: Žena.blic