Šest mitova o muškom orgazmu i rešenje za jedan slučaj gde pomaže kockica leda!

Seksualni stereotipi mogu vas navesti da se zapitate da li je vaše seksualno iskustvo normalno. Vreme je za njihovo razotkrivanje...

Razotkrivamo mitove!, foto: Depositphotos/HayDmitriy
Razotkrivamo mitove!, foto: Depositphotos/HayDmitriy
.

Uvreženo je mišljenje da je veličina penisa presudna za ženino zadovoljstvo u seksu ili da muškarci ne mogu da odglume orgazam. Ni jedno ni drugo nije tačno, kažu seksualni stručnjaci i objašnjavaju zašto su neka ukorenjena mišljenja o seksu, penisu i muškom orgazmu ipak samo mitovi.

1. mit: Veličina penisa utiče na seksualno zadovoljstvo

Mišljenje da je veći penis uvek i bolji vrlo je tvrdokorno, ali dužina i opseg tog dela tela nisu direktno povezani sa seksualnim zadovoljstvom muškarca ili njegove partnerke.

"Mnogi muškarci nemaju problem s debljinom i dužinom svog penisa sve dok ne počnu da ih upoređuju s merama glumaca iz porno industrije. Tada može da nastupi nesigurnost", kaže dr Džejmin Brambat, urolog iz Orlanda.

Kad mu se požale na veličinu, Brambat svoje pacijente prvo podseti da je prosečan penis u opuštenom stanju dugačak 8,8 cm, a u erekciji 13 centimetara. Dodaje i da zdrav muškarac, bez obzira da li mu je penis manji ili veći od tih mera, ne bi trebalo da bude seksualno nezadovoljan samo zbog veličine.

2. mit: "Plavi testisi" mogu biti smrtonosni

Sigurno nije prijatno videti da su testisi pomodreli i osećati bol i neugodu u penisu. Srećom, ova pojava, koju nazivaju "plava muda" ili medicinski epididimalna hipertenzija, nije opasna po život i neće ostaviti štetu. Pojavljuje se zbog "zadržavanja krvi u testisima kada erekcija nije završila ejakulacijom", tumači Brambat.

Normalno, kad se muškarac polno uzbudi, krv pojačano ulazi u penis i testise, uzrokujući erekciju. Nakon što muškarac izbaci seme, krv se povlači na normalan nivo. Ali ako ne ejakulira, mošnice mogu da mu pomodre. Za ovo stanje nema leka, najbolje bi bilo, kaže Brambat, ejakulirati. Internet savetnici predlažu i hlađenje ledom i izbegavanje erekcije neko vreme. No, moguće je i neke ozbiljnije probleme pobrkati s "plavim mudima", pa je važno posetiti lekara, ako simptom ne prolazi, ističe Brambat.

3. mit: Muškarci nikad ne glume orgazam

Ejakulacija je neporeciv znak da je muškarac dostigao vrhunac, ali to ne znači da i muškarci ne mogu da odglume orgazam.

"Ko kaže da muškarac ne može da odglumi orgazmičke uzdahe i zvukove? Jedini problem je što će druga strana videti da nije ejakulirao. A možda i neće, ko zna? Ako primeti, muškarac može da se "izvuče" na nuspojavu nekog leka ili da kaže da ima medicinski problem", predlaže Brambat.

4. mit: Muškarci ne mogu da dožive više orgazama za redom

Neke žene mogu da dožive uzastopne orgazme tokom seksa bez ikakvih pauza. Budući da većina muškaraca ejakulira kad je na vrhuncu, znatno manje je verovatno da će doživeti više od jednog orgazma tokom jednog seksualnog čina. Ali nije i nemoguće, tvrdi istraživač Džastin Lehmiler s Kinsi Instituta. Glavni razlog za samo jedan orgazam je to što je nakon ejakulacije potrebno neko vreme da se penis ponovo ukruti.

"To vreme se razlikuje od muškarca do muškarca. Može biti samo koji minut kod mladih, pa do više dana kod starih", napisao je Lehmiler na svojoj web stranici. Ali neki muškarci mogu da dostignu vrhunac i bez ejakulacije, pa onda mogu, smatra on, da dožive i više orgazama u nizu jer im nije potrebna pauza da ponovo postignu erekciju.

5. mit: Preuranjena ejakulacija je neizlečiva

Preuranjena ejakulacija čest je problem - jedan od trojice muškaraca doživeo ju je barem jedanput. Srećom, pomoći ima. Prema urologu Setu Koenu iz njujorškog "Langone Health Center-a", neki sprejevi za penis i kondomi sadrže sastojke koji privremeno smanjuju osetljivost penisa te tako sprečavaju prevremenu ejakulaciju. U tu svrhu mogu pomoći i neki lekovi, a o njihovoj upotrebi obavezna je konsultacija s lekarom, piše živim.hr.

6. mit: Muškarac mora da ejakulira da bi bio seksualno zadovoljen

Potreba za ejakulacijom toekom seksa pitanje je ličnih preferencija, smatra Brambat.

"Imao sam pacijente koji su mogli da budu zadovoljeni bez klasičnog znaka orgazma, tj. ejakulacije", kaže urolog.