7 seksualnih faza svakog muškarca: Od mladosti do duboke starosti

Prosečan muškarac ima sedam seksualnih faza, obeleženih postupnim padom aktivnosti, vrlo sporim jer se događa tokom nekoliko decenija...

Odrastanje i starenje čine svoje..., foto: Depositphotos/alessandroguerr
Odrastanje i starenje čine svoje..., foto: Depositphotos/alessandroguerr
.

Tinejdžerski period

Muškarci mlađi od 20 godina obično su puni testosterona. Istraživanja Alfreda Kinsija, američkog naučnika, biologa i zoologa koji se smatra osnivačem seksologije, pokazala su da u proseku imaju oko tri orgazma nedeljno, ali u nekim slučajevima i mnogo više.

Godine 2002. Džermejn Grir, australijska feministkinja i spisateljica pomalo odvažno rekla je o vrlo mladim muškarcima: "Njima sperma teče poput vode iz slavine". Takođe je istakla da je "vreme njihovog punjenja izvanredno kratko", sugerišući da bi to zrele žene mogle da cene.

Dvadesete

Dvadesetogodišnjak ima samo nešto manje testosterona u odnosu na svoje tinejdžerske dane. Prema Kinsiju, još uvek je verovatno da će imati oko tri orgazma nedeljno, mada na to mogu da utiču elementi poput toga da li je u redovnoj vezi ili ne. Generalno, on je manje eksplozivno aktiviran nego pre i može da odloži orgazam.

Tridesete

U ovoj deceniji dolazi do još jednog vrlo blagog pada nivoa muških hormona. Prema klinici "Mayo", od tridesete nadalje nivo testosterona opada oko jedan posto godišnje. Prosečan muškarac u svojim tridesetim verovatno ima nešto manje od tri orgazma nedeljno. I obično ima mnogo bolju kontrolu. Mnogi muškarci mogu da izdrže i pola sata do ejakulacije.

Četrdesete

Jedan manji deo farmaceutske industrije trenutno pokušava da uveri javnost da postoji nešto poput "muške menopauze" kako bi prodali hormonske lekove za potenciju. No, ne postoji muški ekvivalent iznenadnog kolapsa polnih hormona kao kada žene pogodi menopauza, a većina muškaraca u ovoj starosnohj grupi još uvek doživljava oko dva orgazma nedeljno bez ikakve medicinske pomoći. Mnogi su u krevetu izuzetno dobro kontrolisani, a kao rezultat toga bolji su ljubavnici nego ikada.

Pedesete

Prosečni "rezultat" za muškarce u pedesetim je 1,75 orgazma nedeljno. Samo oko sedam posto muškaraca je nemoćno u ovoj fazi i većina je sposobna da udovolji svojim partnerkama.

Šezdesete

U ovoj dobi mnogo zavisi od toga u kakvoj je muškarac formi i kakvog je zdravstvenog stanja. Većina ima manje od jednog orgazma nedeljno, a brojni muškarci u ovoj dobi odustaju od seksa u potpunosti. Kinsi je procenio da oko 20 posto šezdesetogodišnjaka pati od seksualne disfunkcije. S druge strane ima i onih koji s ponosom ističu da imaju seksualne odnose dva puta nedeljno ili povremeno.

70 plus

Pouzdane podatke teško je pronaći za ovu starosnu grupu muškaraca. Sve veći broj ima loše zdravlje, što često umanjuje njihov seksualni učinak. No, oko 70 posto muškaraca starih 70 i više godina i dalje je potentno bez pomoći lekova. U praksi su lekovi poput Viagre uveliko povećali seksualne aktivnosti muškaraca u ovoj dobi.

"Najstariji seksualno aktivni pacijent kojeg smo ikada videli i dalje je imao redovne odnose sa svojom suprugom u 85. godini, zahvaljujući kombinaciji Viagre i međusobnoj odlučnosti", izjavili su lekari i seksolozi Dejvid Delvin i Kristin Veber za "Spectator Life".

A šta je sa ženama?

Istina je da se seksualni razvoj kod žena prilično razlikuje. U tinejdžerskim i dvadesetim godinama orgazam je veština koju često moraju da nauče. Mlade žene se znatno manje brinu o tome koliko često imaju seks ili doživljavaju orgazam, više ih brine da li ih partner voli i kako da izbegnu trudnoću.

"Poput Džermejn Grir, mnoge žene srednje dobi žale što nisu dok su bile mlade više uživale u seksu. Žene seksualnu osvešćenost doživljavaju znatno kasnije tek kada deca stasaju i kada izgrade dom i karijeru. Stručnjaci navode da je to i jedan od mogućih razloga što su sve učestalije veze između starijih žena i mlađih muškaraca. Ali većina žena ostaje sa svojim partnerima jer kako ženama, tako i muškarcima, važniji su zajednički interesi, dom i porodica od trčanja za seksualnim uzbuđenjima", objasnili su Delvin i Veber, prenosi miss7.