Ljubav i seks

Danas je SVETSKI DAN ORGAZMA: Evo 5 saveta da ga uspešno proslavite!

Svetski dan orgazma obeležava se 31. jula, a ako je i vama karantin uništio seksualni život, evo prilike da ga popravite...

31.07.2020. - 18:30h
Obeležite ga adekvatno...
Obeležite ga adekvatno...foto: Depositphotos/nd3000

U heteroseksualnim parovima gde se seks poima samo kao čin penetracije, tek 65 posto žena redovno doživljava orgazam jer je većini žena potrebna klitoralna stimulacija kako bi dosegle vrhunac.

Zahvaljujući saradnji s brojnim stručnjacima s područja ljudske seksualnosti, Brend Lelo predstavlja nekoliko naizgled vrlo jednostavnih saveta kako najbolje da proslavite Svetski Dan Orgazma i date svoj doprinos u borbi za jednakost u orgazmu.

Razmišljajte pozitivno o seksu i kada ne upražnjavate seks
Mislite pozitivne misli – zvuči kao floskula, ali zapravo ima smisla. Te pozitivne misli odnose se na pozitivan stav prema sopstvenom telu i užitku. Najbolji seks je onaj u kom uživaju oba partnera. Tako što ćete staviti sopstveni užitak na podjednako visoko mesto kao partnerov, znači da ćete se ohrabriti na razgovor o tome šta vam pričinjava zadovoljstvo, a šta ne i pomoći partneru da vas zadovolji.

Kada se prepustite čarima seksa, ne razmišljajte uopšte
Najgori su trenutci kada se nađete u spirali misli poput onih o tome kakav vam je izraz lica, da li su vam obrijane noge, da li vaši ukućani čuju taj vibrator i ispod 2 pokrivača…. Maksimalno se potrudite da ostanete u trenutku, fokusirajući se na sopstveno telo. Da li vam odgovara ovaj ritam, ovaj položaj…? Stavite se na prvo mesto kako biste oboje uživali u trenutku.

Vežbajte, vežbajte, vežbajte… Samoljublje
Svako telo je priča za sebe i ne važe za svakoga ista pravila. To znači da nikada nećete moći otvoreno i iskreno da komunicirate svoje potrebe ako ih ni sami niste svesni. Kako najbolje saznati šta vam odgovara? Tako što ćete istražiti svoje telo sami. Samoljublje ne mora uvek da bude sebično!

Praktikujte seks u kojem je vaš orgazam jednako važan
Naše društvo seks vidi po vrlo ustaljenom kulturološkom scenariju: predigra (tek toliko da se ona opusti za penetraciju, snošaj (sam čin penetrativnog seksa gde muškarac gotovo uvek postigne orgazam, a žena ga često odglumi) i kraj. Potrebno je preokrenuti tu pogrešnu paradigmu i staviti ženski orgazam rame uz rame muškom. Definicija seksualnog čina nije penetracija. Za ženu seks počinje, a neretko i završava, klitoralnom stimulacijom.

Razgovarajte kvalitetno
Lelo godinama govori o važnosti kvalitetne komunikacije kada se radi o seksu, bilo s partnerom, bilo s društvom. Niko od nas nije dovoljno (ne)srećan da bude u vezi s telepatom. Ako nikada niste iskazali svoje želje naglas, kako onda mislite da će se ostvariti?

Izvor: net.hr