Ljubav i seks

Pauza u vezi: Može da bude dobro rešenje, ali šta donosi sa sobom?

Još uvek volite svog partnera ali vam je potrebna mala pauza? Niste u jednini. Često se dešava da osobe koje su dugo u vezi, dođu do određenog trenutka kada im je potrebno da malo sagledaju sebe i svoje planove, kao i da emocionalno malo odmore od svoje druge polovine. One ne žele da apsolutno prekinu vezu, već samo da pritisnu – pauzu.

25.06.2020. - 18:30h
Šta pauza u vezi donosi sa sobom?
Šta pauza u vezi donosi sa sobom?foto: Depositphotos/ArturVerkhovetskiy

U većini slučajeva o ovome samo sanjarimo i ne sprovodimo u delo, jer su odnosi u vezi prilično složeni. Zaljubljene osobe imaju izvesna očekivanja, nade, planove, a pauza, hmm ona se nekako ne uklapa u sve to.

Pitanja, dileme i nedoumice koje se javljaju u vezi zahtevaju vreme za rešavanje, duge razgovore i kompromise, kako bi se stanje razrešilo. Međutim, da li makar trenutna odvojenost, može da bude dobro rešenje i šta donosi sa sobom?

Ako ste pratili seriju “Prijatelji” vrlo dobro se sećate čuvene pauze u vezi između Rosa i Rejčel. On je njihovu pauzu video kao mogućnost da bude sa drugom devojkom, dok je Rejčel prokomentarisala da ga sad posmatra sasvim drugim očima, otkrivši njegovu prevaru. Iako je Ros tvrdio uporno da to nije bila prevara, jer su BILI NA PAUZI, to kao da se odbijalo o njegovu voljenu i postalo opšte zapamćena fraza.

Dakle, ako i dalje žonglirate sa idejom da predložite pauzu svojoj drugoj polovini, nastavite da čitate dalje. Iako sve veze napreduju prema svojoj vlastitoj odrednici sledeći svoj individualan tok, stručnjaci objašnjavaju da li je pauza poželjna u vezi i šta može da učini partnerima.

U slučaju da se ispostavi da je to dobra stvar, trebalo bi da znate kako da se nosite sa novom situacijom, šta da očekujete od nje i kako da postavite pravila, a sve u cilju izbegavanja gore navedene replike “bili smo na pauzi!!!”.

Pre svega treba da se zapitate kakva bi vaša korist mogla biti od pauze u vezi?

Ako niste sigurni ko od vas dvoje koči vašu vezu i stvara u istoj probleme, možda je pauza baš ono što vam treba da biste to otkrili. Možda vam baš razdvojenost ukaže na to koliko vam je stalo do druge osobe i da pojašnjenje na mnoga pitanja, na koja ne vidite odgovor dok ste zajedno.

Ukoliko često ulazite u žučne rasprave, osećate da ne vlade situacijom i da niste potpuno svoji dok ste sa voljenom odobom, onda vam je zaista potrebno vreme koje ćete provesto odvojeno, makar da biste sagledali svoja osećanja.

Ali ako pauza nije raskid, šta je onda?

Prema psiholozima ako se pauza svodi na izlaženje sa drugim ljudima, onda to nije pauza već raskid. Pauza iza sebe ima sasvim drugu energiju. Ista se odražava željom da se veza nastavi, bez mešanja treće osobe, uz rešavanje problema koji su doveli do predlaganja pauze.

Pauza dakle predstavlja trenutak kada se pojedinac fokusira na svoja osećanja, ne povređujući pri tom osećanja svoje voljene osobe.

Ako se ne postavi kako treba, pauza u najvećem broju slučajeva dovodi do raskida veze. Osobe za vreme pauze shvate da nisu jedno za drugo, ukoliko ne postoji čežnja a javlja se želja za izlaženjem sa drugim ljudima. Zato je preporučljivo na pauzi držati se pravila koja važe i u vezi, a tiču se odanosti.

Izvor: ŽENSKI Magazin