Postoji 11 razloga zbog kojih žene TEŠKO ili uopšte NE doživljavaju ORGAZAM! Da li se pronalazite?

Procenat žena koje imaju poteškoća ili uopšte ne mogu da dožive orgazam kreće se između 10 i 40 odsto, tvrde istraživači Dejvid L. Roulend, Laura M. Kemper i Aron A. Tempel u studiji “Atribucije žena sa obzirom na to zašto imaju poteškoće u postizanju orgazma”.

partneri u krevetu, foto: Depositphotos/AndreyPopov
partneri u krevetu, foto: Depositphotos/AndreyPopov
.

Na postizanje orgazma mogu uticati mnogi faktori – starosna dob, hormone, ranija seksualna iskustva, zdravstveno stanje žene, kao i stimulacija koja je potrebna kako bi se postigao orgazam.

Postoje i istraživanja koja pokazuju da se većina žena samozadovoljavanjem može dovesti do orgazma, a čak 50 odsto žena ne doživi orgazam tokom polnog odnosa, čak ni uz dodatnu stimulaciju usmerenu baš ka tome.

Kako bi bolje razumeli čemu same žene pripisuju orgazmičke poteškoće, Roulend i njegovi kolege anketirali su 913 žena starijih od 18 godina, uključujući 452 žene koje su prijavile ozbiljnije probleme sa postizanjem orgazma prilikom početnog pregleda.

Kad su u pitanju žene s težim poteškoćama, njih 45 odsto prijavilo je da imaju probleme s orgazmom tokom čak polovinee seksualnih iskustava. Četvrtina žena, odnosno njih 25 odsto ima problema sa postizanjem orgazma u tri četvrtine seksualnih iskustava, a 30 odsto žena tokom gotovo svih seksualnih iskustava.

Istraživači su prvo oformili nekoliko fokusnih grupa kako bi razvili skup najčešće prijavljenih faktora koji na to mogu uticati, a zatim proveli onlajn istraživanje koje je prikupilo podatke o demografskim obeležjima, podatke o načinu života, statusu odnosa i učestalosti seksualnih odnosa kao i njihovog kvaliteta, upotrebi lekova, seksualnih tehnika i postizanju orgazma.

Konačno, istraživači su raznatrali i količinu nezadovoljstva zbog poteškoća s orgazmom, što nije nužno povezano sa stvarnim poteškoćama jer nekim ženama to ne smeta, ili iz različitih razloga radije apstiniraju od seksualne aktivnosti.

Identifikovane su tri grupe žena u ovu svrhu: žene koje su imale poteškoće s orgazmom, ali nisu isticale nezadovoljstvo; žene koje su zbog toga bile nezadovoljne i žene koje nisu imale poteškoće s orgazmom, piše ljepotaizdravlje.hr.

Istraživači su ih pitali zašto misle da imaju poteškoće s orgazmom.

Zašto?

1. Ne zanima me seks s partnerom.

2. Čini se da partner nije zainteresovan za seks sa mnom.

3. Ne uživam u seksu sa partnerom.

4. Čini se da moj partner ne uživa u seksu sa mnom.

5. Nisam dovoljno uzbuđena/stimulisana tokom seksa.

6. Za vreme seksa nisam dovoljno vlažna.

7. Osećam bol i/ili iritaciju tokom seksa.

8. Nemamo dovoljno vremena za vreme seksa.

9. Neugodno mi je, nisam dovoljno samosvesna zbog svog izgleda.

10. Osećam da me lekovi ili zdravstveno stanje ometaju u postizanju orgazma.

11. Osećam da mi stres i/ili anksioznost otežavaju postizanje orgazma.

12. Ostalo.

Najčešći razlozi koje su navele žene su stres i anksioznost – njih prijavljuje čak 58 odsto žena. Nedostatak uzbuđenja ili stimulacije problem je za gotovo 48 odsto žena, a još 40 odsto njih žali se na to da su imale premalo vremena.

Zbog negativne slike o izgledu svog tela, problema ima 28 odsto žena, njih 25 oseća bol tokom seksualnog odnosa, a 24 procenata prijavilo je da tokom odnosa nisu dovoljno vlažne. Oko 17 odsto žena ima problema zbog lekova, dok su ostali faktori prisutni u manje od 10 odsto ispitanica.