Kakav utisak ostavlja "podignuta obrva" kod potencijalnog partnera? Ovo su oblici zavođenja koji donose najbolje rezultate!

Flertovanje je neizbežna, i kao takva možda jedna od najlepših, faza zavođenja. Može se javiti u obliku verblnih i neverbalnih signala, a psiholozi su flertovanje posmatrali kao urođen proces koji se razvio kao rezultat prirodne selekcije.

flert, foto: Depositphotos/EdZbarzhyvetsky
flert, foto: Depositphotos/EdZbarzhyvetsky
.

Možda ste već znali podatak da je jedan od najprepoznatljivijih znakova flerta podizanje obrva, u trajanju od nekoliko sekundi. Na taj način osoba pokazuje interesovanje i želju da ostvari poznanstvo. Međutim, ovaj gest dovodi se u vezu i sa platonskim osećanjima.

Koji su sve stilovi zavođenja, pogledajte u nastavku.

Univerzalni znaci flertovanja

Istraživanje sprovedeno davne 1971. godine, pratilo je ponašanje ljudi različitih zajednica – balinežanske, papuanske, francuske i japanske kroz prizmu flertovanja. Tom prilikom uočeni su gestovi koje je primenjivala većina ispitanika, bez obzira na kulturološke razlike.

Pored već spomenutog podizanja obrva, na listi su i osmehivanje, klimanje glavom u znak odobravanja, kao i približavanje osobi koja im je privukla pažnju. Meta-analiza iz 2018. godine, koja je proučavala podatke prethodnih i merodavnih studija na ovu temu, rezultirala je sličnim ishodom.

Ipak, vredi napomenuti da navedeni gestovi mogu označavati interesovanje, kako romantične, tako i platonske prirode. Stručnjaci dodaju da su ovi znaci veoma važni za uspostavljanje poverenja i temelja budućeg odnosa.

Stilovi flertovanja

Pojedini neverbalni gestovi jasno ukazuju na flert, i dele ih pripadnici različitih kulturnih sredina. Sa druge strane, ne ponašaju se svi u datoj situaciji na isti način. Istraživanje Džefrija Hola i njegovih kolega iz 2010. godine, na uzorku od 5.000 učesnika, izdvojilo je pet različitih tipova flerta, a detaljnije o svakom pročitajte u redovima koji slede…

Tradicionalan stil

Ovakav oblik flertovanja podrazumeva jasnu podelu uloga zasnovanih na polovima. Ukratko, muškarci treba da prilaze ženama, a ne obrnuto.

Otvoren pristup

Osobe koje primenjuju ovaj stil flertovanja za sebe kažu da umeju jasno da izraze svoja osećanja prema drugoj osobi. Naravno, direktno udvaranje vezujemo za ekstrovertne osobe, koje su društvene i opuštene.

Iskreni flert

Ovakav pristup zasniva se na želji da se ostvari emocionalna povezanost. Uglavnom je reč o prijateljskom pristupu u cilju boljeg upoznavanja i zbližavanja.

Vragolast stil

Ovaj oblik ponašanja svojstven je osobama kojima je flert zabava, a ne iskrena potreba da ostvare vezu. Prema podacima istraživanja, muškarci su se češće izjasnili da primenjuju ovaj tip flertovanja od žena, što ne važi za ostala četiri stila.

Učtiv pristup

Kao što možete i da pretpostavite, reč je o stilu u kome se slede norme društveno prihvatljivog ponašanja. Osobe koje biraju ovaj put, trude se da izbegnu svaku vrstu neprijatnosti ili pogrešnog tumačenja njihovih postupaka.

Naravno, treba napomenuti da se stilovi flertovanja iste osobe mogu razlikovati u zavisnosti od okolnosti, te da se svaki pojedinac odlučuje za omiljeni, koji je rezultat ličnih ukusa i društvenog konteksta, piše kurir.rs.