Šta učiniti kada vaša seksualna želja nije usklađena sa partnerovom?

Raspoloženi ste i krećete s iniciranjem seksa s partnerom, ali on se jednostavno okrene na drugu stranu i kaže da mu se spava? Iako seks sigurno može biti spontaniji i strastveniji od opisanog scenarija, ako ste poput većine parova, verovatno ste iskusili određeni nivo odstupanja u seksualnoj želji u vašem odnosu.

seks, foto: Depositphotos/AllaSerebrina
seks, foto: Depositphotos/AllaSerebrina
.

Ponekad odstupanja od želja mogu više uticati na odnos, na prmier kad jedan partner ima stalno višu (ili nižu) seksualnu želju od drugog. U drugim slučajevima želja se kod jednog i drugog menja u ciklusima, pa jedno vreme jedan želi više, drugi manje, pa se kroz neko vreme to promeni i tako u krug.

Drugim rečima, nije toliko važno hoćete li osetiti nepodudarnost želja sa romantičnim partnerom, verovatnije je pitanje kada. A kad se u vezi pojave neskladni interesi za seks, dobro je biti spreman za to.

Dobra vest je da autori nove studije upravo objavljene u Arhivu seksualnog ponašanja ne dele samo koje strategije ljudi koriste za pronalaženje razlika u seksualnim željama u vlastitim vezama, njihova otkrića takođe bacaju svetlo koje su strategije najdelotvornije za jačanje seksualnog odnosa, zadovoljstva i kvalitete odnosa, kako piše Psychology Today.

Istraživanje Vovelsa i Marka sastojalo se od 229 učesnika starijih od 34 godine te s prosečnim stažom veze od osam godina. Većina ispitanika bila je u braku ili u vanbračnoj zajednici, oko 20 odsto je bilo u vezi, ali žive odvojeno, a 7,4 odsto u sporazumnim nemonogamnim vezama. Od ispitanika se tražilo da odgovore na sledeća četiri pitanja: “U vrijeme kada osetite da je vaša želja veća ili niža od partnerove, šta radite?”, “Čini li vaš partner išta u tim situacijama?”, “Imate li vi kao par određene strategije za dane kad je jednom do seksa, a drugom nije?” i “U kojoj meri vam te strategije pomažu?”.

Autori su zatim analizirali odgovore te ih grupirali u sledeće teme, koje će vam možda pomoći da podstaknete seksualnu želju.

Uključivanje u drugu aktivnost sa partnerom

Jedan deo ispitanika je odgovorilo da se međusobno bave različitim seksualnim ili senzualnim aktivnostima, bez nužne seksualne penetracije. Na primer, opisali su isprobavanje različitih seksualnih aktivnosti poput oralnog seksa, ručne stimulacije, masturbiranja zajedno ili pokušavanja nečega kako bi sebe ili partnera oraspoložili.

Komunikacija

Većina ispitanih navela je komunikaciju kao važnu strategiju rešavanja situacije. Razgovor većina smatra kao ključan i nužan kako bise bolje razumelo kako se partner oseća i šta želi, i ako je moguće, pronađe se kompromis.

Takođe, komunikacijom se služe kako bi "zakazali" seks, da bi im se povećale šanse da oboje tada budu raspoloženi za odnos.

Održavanje seksualnog života

Iako su u to vreme bili nezainteresovani, brojni učesnici studije su opisali kako uprkos tome pristaju na seks sa partnerom. Većina kaže da su pristali na seks jer znaju da će im se želja javiti kad seksualna aktivnost započne. Drugi su spomenuli da im je seks važan u vezi i da bi pristali na seks iz razloga poboljšavanja veze, čak i ako nisu osećali želju za seksom, piše ljepotaizdravlje.hr.

Isključivanje

Konačna strategija koju su neki primenili bilo je jednostavno isključivanje. U sklopu ove teme neki su opisali kako su čekali neko vreme “ne radeći ništa” ili koristeći neku vrstu distrakcije koja je bila potpuno nevezana za seks, poput kuvanja, obavljanja poslova ili vežbanja. Kada su dali malo vremena, najčešće bi se uželeli intimnog odnosa sa parnterom.