Ispovest žene koja živi u braku bez seksa: TRI godine nemamo odnos, kao da sam potpuno sama!

Jedna žena je odlučila da progovori o problemu s kojim se suočava u braku jer godinama ne spava s mužem

foto: Depositphotos/AntonioGuillemF
foto: Depositphotos/AntonioGuillemF
.

"Odrastala sam na romantičnim filmovima poput 'Vatre svetog Elma' ili 'Kluba ranoranilaca'. Moja ljubavna očekivanja bila su nerealna. Mislila sam da strast traje večno. Da će seks uvek biti uzbudljiv. Mislila sam da kad upoznaš onog pravog i onu pravu da ostajete zajedno do smrti. Nisam shvatala da na svemu tome treba raditi.

Postoji jako puno dobrih stvari kada ste u dugoj vezi - bliskost, činjenica da jako dobro poznajete svoju polovinu, te kao oni slatki stari parovi, jednog dana završavate jedno drugom rečenice...

A kako moje detinjstvo nije baš bilo idealno, žudela sam za sigurnošću.

Osećam se sama samcata

Dvadeset godina smo zajedno i naravno da ga volim. On je sjajan roditelj. On je brižan i zabavan. Ne mogu da zamislim život s nekim drugim. Ali, mi smo prošli dve duge seksualne apstinencije.

Jedna je trajala tri godine. Šokirana sam što pišem ovu rečenicu, ali dobro se osećam što to izlazi iz mene. Stvar je u tome da smo izgubili neke svoje navike, prestali da razgovaramo o seksu, a vreme je prolazilo.

U početku je to bila grudva snega koja se zatim pretvorila u glasnu, lavinu. Svejedno, nas dvoje smo to odlično ignorisali. Kad ste usred seksualne suše, osećate se kao da ste samo samcati.

Nas dvoje smo u prvim zajedničkim godinama imali strastvenu vezu - bili smo jedan od onih parova koji bi jurio kući iz izlaska kako bi mogli da se bacimo jedno na drugo. Znali smo da se zatvorimo za vikend u sobu i ne izlazimo.

A onda su se stvari odjednom promenile.

Mešavina krivice i srama

Jednom kad počnete da govorite o ovom problemu, shvatite da nedostatak seksualnih odnosa u dužim vezama nije neuobičajen.

Pre nekoliko godina otišla sam na jedan događaj koji me je zastrašivao - super uspešne žene pričaju dok jedu kanapee. Kako smo ispijali vino, tako je razgovor postajao sve intimniji. Počele smo da razgovaramo o svojim vezama, a zatim i nedostatku seksualnog života u svojim bračnim krevetima.

Bila sam zatečena kad sam čula da većina tih žena nema seks, a sve smo osećale mešavinu srama, krivice, niskog samopouzdanja, ali i olakšanja jer smo shvatile da nismo same. Bilo je oslobađajuće razgovarati o tome.

Prvi korak prema rešenju

Da biste se izvukli iz ovog problema, potrebno je pre svega priznati što vam se događa. U našoj kulturi seks je svuda oko nas i živeti u odnosu bez seksa može učiniti da se osećate neprilagođeno. Recimo, jedna od posledica nedostatka seksa je ta da sam počela da se osećam neprivlačnom.

Kao dete sam bila gojazna i osećaji iz tog vremena su ponovo isplivali na površinu. Nisam mogla da prestanem s razmišljanjem kako je moj seksualni život umro jer moje telo ružno izgleda. To je još pojačala činjenica da sam rodila dete, što je izmenilo moj odraz u ogledalu. Moj suprug mi je govorio da izgledam super i davao mi je komplimente, ali ja mu nisam verovala. Bila sam u zatvorenom krugu - osećala sam se loše zbog svog izgleda, zbog toga nisam spavala s mužem i osećala sam se još gore.

Oboje smo odgovorni

Ali, zapravo, mislim da smo prestali da vodimo ljubav jer se nismo trudili. Nismo seks stavili na listu svojih prioriteta. Često uzimamo osobu pored sebe zdravo za gotovo. Za sve drugo smo se trudili i ulagali svu energiju za život izvan naše veze pa nam za nas dvoje nije ostalo energije.

Zato psihoterapeuti savetuju:

Recite svom partneru kako se osećate i nemojte osećati krivicu ili sram - jer oboje ste odgovorni i oboje ste tu da to zajednički popravite. Pokušavajte o tome da razgovarate kad ste oboje opušteni - ne kada ste umorni ili razapeti na sto strana. I, najvažnije, nemojte ignorisati šta vam se događa. To je pomoglo meni.

Izvor: Miss.24.sata.hr/Stil