Ljubav i seks

Lagali ste partnera? Ovo su najbezbolniji načini da mu to saopštite

Iskrenost je veoma važna u vezi, pa ćete zbog toga, ako vam je njen opstanak bitan, morati da nađete hrabrost i kažete istinu, koliko god ona bila neprijatna.

10.01.2020. - 09:02h
foto: Depositphotos/gpointstudio

U braku postoje dve vrste laži: velike i male. Male laži koristimo kada nećemo da ulazimo u raspravu sa partnerom zbog sitnice, dok su velike laži one koje mogu da naškode vezi, kao što je prevara, piše Huffpost, a prenosi Telegraf.

Ono što je najvažnije jeste da posle laži dođete partneru i priznate mu istinu, što nije uvek lako. Evo kako da to uradite na najbezbolniji način.

Mala laž

1) Odaberite pravo vreme

Tajming je veoma bitan. Ako je vaš partner imao zamoran dan na poslu ili ako trenutno sprema večeru, odložite razgovor. Najbitnije je da on bude opušten i smiren dok mu saopštavate šta ste ga slagali.

2) Birajte reči. Nemojte da nabacujete informacije i da dramite

Mnogi greše kada odluče da priznaju krivicu jer hoće što pre da je se otarase. Treba da postupate obazrivo i da pazite pri izboru reči. Razmislite kako će teći razgovor pre nego što sednete sa partnerom, pa mu smireno recite za šta ste ga slagali. Izbegavajte rečenicu „moramo da pričamo“, jer ona odmah stvara napetost.

3) Iskreno se izvinite

Možda je nekome očigledno da treba da se izvini, ali se to često zaboravlja. Ako ste slagali, ma koliko laž bila mala, vaš partner zaslužuje izvinjenje.

Velika laž

1) Tretirajte je sa ozbiljnošću koju zaslužuje

Velika laž zahteva veliku odmerenost u koracima. U ovom slučaju ne treba da umanjujete svoju laž, nego da kažete onako kako jeste i da budete spremni na burnu reakciju partnera.

2) Koristite crno-beli metod

Počnite sa nečim što će omekšati partnera, kao što je „volim te i ovo ti govorim jer ne želim da imamo tajni“. Posle toga priznajte šta ste uradili, šta ste ga slagali, u čemu ste pogrešili i zašto osećate krivicu. Razgovor završite nečim pozitivnim – recite da vam je žao i da nema opravdanja za to što ste uradili, ali da želite sve da ispravite. Tek posle toga će doći pitanja na koja ćete morati potpuno iskreno da odgovorite.

3) Ne krivite partnera

Kada smo saterani u ćošak, prirodna reakcija nam je da pokušamo da se opravdamo. Često se dešava da okrivimo partnera za svoju grešku, a to nije dobro, čak i ako je on zaista uticao na to. Time ćete izazvati efekat koji je suprotan od onoga koji želite da postignete.

4) Osmislite plan kojeg ćete se držati

Reakcija vašeg partnera može vas iznenaditi. Isplanirajte najbolji i najgori scenario koji možete da zamislite. Imajte na umu konkretne poteze koje ćete preduzeti posle razgovora kako bi vaš partner video da želite da se popravite. Zapitajte se šta vas je navelo na to da slažete, a šta da kažete istinu i na taj način ćete uočiti ima li problema u vašoj vezi na kojima bi moglo da se poradi.

5) Znajte da će biti bolje

Posle ovog razgovora može delovati da je vaša veza u krizi, ali ako se zajedno posvetite njenom poboljšanju, možete popraviti sve. Razmišljajte pozitivno o svojoj vezi i nemojte da pokleknete zbog trenutnog pada. Iskrenost ojačava odnos i to treba prvo da vam bude na umu.