Koliko često se ljubite s partnerom? Što više, to bolje!

Poljupci su sastavni deo ljubavne veze, ali imaju mnogo veću ulogu nego što mislite. Naime, istraživanja su pokazala da kada se ljubimo s partnerom, u mozgu dolazi do razmene informacija kojih mi nismo ni svesni. Mozak analizira način na koji se ljubimo i na osnovu toga (nesvesno) donosi odluke koje mogu da odluče o sudbini veze.

Koliko često se ljubite s partnerom?, foto: Depositphotos/Y-Boychenko
Koliko često se ljubite s partnerom?, foto: Depositphotos/Y-Boychenko
.

Drugim rečima, poljupci su komunikacija među partnerima, ali komunikacija koje nismo svesni.

Naučnici sa Oksforda su temeljno ispitali tajne poljubaca i utvrdili da nam oni zapravo pomažu da nađemo i zadržimo "pravog" partnera za dugu vezu.

Osim toga, sudeći prema ovom istraživanju, žene su probirljivije kada biraju partnere i one više cene poljupce kao način da "pronađu" pravog partnera za sebe.

Čak i ako toga nismo svesni, podsvesno procenjujemo svog partnera analizirajući njegove osobine i neke mane. Poljubac nam omogućava da "izmerimo" i koliko je naš partner fit i zdrav. To ispitujemo kroz partnerov dah i "ukus", a neprijatan zadah ili ukus mogu da budu signal nekih zdravstvenih problema.

Takođe, tokom poljupca se među partnerima razmenjuje i sebum, supstanca koju proizvode žlezde u telu. Ova supstanca otkriva i informacije zbog kojih u mozgu počinje da se javlja pitanje da li je osoba dovoljno zdrava da sa njom možemo da začnemo porodicu.

Jasno, sve to se dešava na nesvesnom nivou jer niko od nas zapravo nema nameru da toliko analizira partnera prilikom poljupca.

U prilog tome da su poljupci stvarno važni govori i činjenica da je 60 odsto ljudi izgubilo interesovanje za partnera zbog lošeg poljupca. Mozak je bukvalno analizirao poljubac i poslao poruku da ta osoba nije "prava", te da bi trebalo prekinuti vezu.

S druge strane, poljupci s partnerom koga volimo sjajan su način za jačanje veze. Usne su pune nervnih završetaka, tako da kada poljubite voljenu osobu, u mozgu se oslobađa oksitocin, poznat i kao hormon sreće.

Pored toga, usled poljupca sa voljenim partnerom dolazi i do veće proizvodnje serotonina, još jedne hemikalije koja pomaže da se dobro osećamo, ali nam pomaže i da izgradimo zdravu i srećnu vezu. Poljupci takođe snižavaju i nivo kortizola, hormona stresa.

Dakle, ljubite se što više sa voljenom osobom...

Izvor: Mondo