Ljubav i seks

Uzimanje pauze u vezi: Dobra ili loša ideja?

Sve duge veze i brakovi imaju svoje izazove. Mnogi parovi ponekad upadnu u neku vrstu "zastoja" - vreme u vezi ili braku u kojem se osećaju zaglavljeno i nisu sigurni kako da postupe.

09.12.2019. - 18:30h
Sve duge veze i brakovi imaju svoje izazove...
Sve duge veze i brakovi imaju svoje izazove...foto: Depositphotos/photographee.eu

Ponekad stvari postanu toliko toksične i nezdrave da se oba partnera osećaju preplavljeno, a to je često rezultat nekih promena.

Promene su neizbežne, a svaka od njih sa sobom nosi prilike za rast, kao i izazove s kojima je potrebno suočiti se. Svaki novi izazov zahteva novo pregovaranje kako bi veza napredovala, a čak i one najuspešnije i zdrave veze zahtevaju stalno prilagođavanje.

Kada se parovi nađu u takvom "zastoju", često razmišljaju o tome da se odmore jedni od drugih i od svoje veze. Odmaranje od veze moguće je i dobra je ideja, samo ako partneri postupaju oprezno.

Ipak, kada su stvari posebno napete i bolne, odmor se može činiti najpametnijim i najlakšim rešenjem, ali to retko jeste.

Uzimanje pauze od veze može da bude štetno za vezu ako osećaji izblede, što se često događa kada su parovi razdvojeni. Može biti štetna i ako prestanete da se trudite ili ako osetite olakšanje uzrokovano begom od nekog izazova.

Jedini način sprečavanja ovih zamki je pažljivo planiranje. Pauza u vezi bez dobro promišljene strukture obično se pokazuje katastrofalnim rešenjem.

Umesto koraka prema napretku veze, najčešće postaje prvi korak ka prekidu veze.

Pre nego što vi i partner razmislite o pauzi, postavite sebi pitanje: "Šta mi pokušavamo da postignemo pauzom?"

Ako ne možete jasno da odgovorite na to pitanje, nemojte da pravite pauzu, a ako na to možete da odgovorite, razmislite da li bi pauza mogla da bude korisna ili nekorisna.

Ako se već odlučite na uzimanje pauze od veze, evo sedam saveta kako da je učinite korisnom i produktivnom za oboje:

1. Oboje se složite da je uzimanje pauze dobra ideja, jer ako jedan partner želi pauzu, a drugi nije za nju, to je često trag da ta osoba mislima više nije u vezi ili više ne želi da bude.

2. Za privremeno razdvajanje trebalo bi da stvorite dobro osmišljenu i obostrano prihvatljivu strukturu. Ako živite zajedno, o pojedinostima poput gde će živeti svako od vas i ko će plaćati račune, potrebno je da razgovarate i odlučite pre nego što razdvajanje započne.

3. Odlučite se za jasan vremenski okvir pauze, kada će početi, a kada će se završiti. Najgore je započeti pauzu da vidite kako to funkcioniše, bez nekog određenog vremenskog okvira.

4. Dogovorite pravila međusobne komunikacije koja moraju biti jasna od početka - hoćete li komunicirati jedno s drugim, koliko često i na koji način.

5. Ako imate decu, ključno je razmisliti o tome kako će razdvojenost uticati na njih. Njihova emocionalna sigurnost je vaša odgovornost i ona mora da vam bude prioritet.

6. Postavite jasna pravila - odlučite šta je za vreme pauze dozvoljeno, a šta nije. Vaša očekivanja moraju da budu jasno izražena, posebno kada je u pitanju viđanje drugih ljudi.

7. Raspravite o tome na čemu će raditi svaki od vas tokom pauze, razjasnite svoje ciljeve, kao pojedinci i kao par i razgovarajte o tome na čemu ćete tačno raditi tokom odmora.

Razdvajanje može da bude komplikovano i bolno, ali ako tokom pauze radite na svojoj vezi, gotovo uvek će doneti bolje rezultate.

Izvor: Žena.hr