Ovih OSAM fraza izbegavajte u braku - osim ako ne želite kraj!

Reči mogu da ostave ozbiljne psihičke i emotivne posledice koje ponekad ostaju zauvek. U naletu besa svi znamo svašta da kažemo i kasnije da zažalimo zbog toga, ali postoje rečenice koje je teško zaboraviti. Ako ne želite da uništite vezu ili brak, ove stvari radije nemojte da govorite partneru:

Reči mogu da ostave ozbiljne psihičke i emotivne posledice, foto: Depositphotos/Goodluz
Reči mogu da ostave ozbiljne psihičke i emotivne posledice, foto: Depositphotos/Goodluz
.

1. Želim razvod
Pretnja razvodom jedna je od najgorih stvari koju možete da kažete svom partneru, upozorava stručnjak za odnose Trejsi Stajnberg.

- Ta izjava pokazuje da niste stvarno posvećeni svom braku, a rezultat nje je da se on oseća odbačenim i nesigurnim. Spominjanjem razvoda poručujete da ste jednom nogom već na izlazu iz braka - objasnila je Stajnberg.

- Razvod nemojte da spominjete ako niste pre toga već sve isprobali kako biste brak sačuvali. Samo spominjanje razvoda u svađi može dovesti do sumnje i povređenosti kod partnera što može ozbiljno da našteti vezi - savetuje Antonia Hol, psiholog i stručnjak za veze.

2. Lažeš!
Nikada nemojte direktno da optužujete partnera da laže, a ukoliko niste sigurni da li vam govori istinu ili ne, uvek je bolje imati pristup kroz koji proveravate neke njegove izjave. Možete tako da započnete razgovor pitanjima poput: "Jesi li siguran da si mi sve rekao?" ili "Postoji li mogućnost da nije bilo baš kako kažeš?".

- Ideja je da slušate i skupite sve informacije zahvaljujući kojima ćete biti u mnogo boljoj poziciji da razumete svog supružnika - savetuje Stejsi Laura Lojd, britanski stručnjak za veze.

3. Preosetljiv si
To poručujete kad govorite fraze poput "Smiri se", "Nemoj biti zlopamtilo" ili "Zašto se odmah braniš?", a najbolje je skroz ih izbegavati. Takvim rečenicama partneru samo dajete do znanja da njegova osećanja nisu bitna ili ih u najmanju ruku umanjujete.

- Ako vam je cilj da se partner smiri, ovakvim izjavama ćete imati potpuno suprotan učinak - kaže Lojd. Takve fraze se doživljavaju kao pokroviteljske i umanjuju nečiju važnost. Zato je najbolje partnera pustiti da se izduva - objasnila je Lojd.

4. Ne mogu sad o tome
- Svađanje je sastavni deo svake normalne veze ali je važno i kako se svađate. Lakše ćete doći do zajedničkog zaključka kad komunicirate o tome kako ste različiti nego kad izbegavate svađu. U većini slučajeva odlaganjem razgovora situacija između partnera može samo da se pogorša - kaže stručnjak za veze Andrea Sirtaš.

5. Nije mi ništa, što bi mi bilo?
Kad na pitanje šta se događa, odgovorite "ništa", to je oblik pasivne agresije. Taj odgovor u većini slučajeva prilično nervira drugu stranu jer zna, da, ako vas ne pita dalje, da ćete se naljutiti. Time prebacujete početak svađe na drugu stranu. Kada kažete "ništa", stvarate utisak da se bojite da otvorite neko pitanje zato što bi moglo da rezultira još većom svađom.

- Dobro je zapamtiti da je svađa zdrava u svakoj vezi jer na taj način rešavate probleme. Ne bojte se mimoilaženja u mišljenjima tokom svađe jer kroz tu komunikaciju ipak pronalazite rešenje svog problema - ističe Sirtaš.

6. Opet isto!
Fraze kao "uvek kasniš", "nikad se ne setiš", ili "sto puta sam ti rekla" nisu produktivne. Upravo suprotno, izazivaju osećaj kod partnera kako ništa ne mogu da urade kako treba i to im ubija samopouzdanje i volju da se potrude oko bilo čega.

- Kada kažete takve reči, napadate samu srž karaktera osobe kojoj govorite - objasnila je Sirtaš. A takvi napadi su siguran put prema razvodu.

7. Ako me voliš, sigurno bi...
Kad počnete rečenicu s tom frazom, setite se da je to zapravo najgori tip ucene.

- S takvim izjavama terate partnera u defenzivan položaj - objašnjava Sirtaš. Kad govorite ovakve stvari vi zapravo testirate svog partnera i on ima osećaj da stalno mora da se dokazuje.

- Vaš partner ne bi trebalo da se oseća kao da je stalno na suđenju. Priđite mu sa svojim potrebama autentično i na način koji vas povezuje, a ne na način koji produbljuje jaz između vas dvoje - savetuje Antonia Hol.

"Nedostaje mi naše zajedničko vreme" ili "volela bih da ovaj vikend odemo sami na večeru", samo su neki od primera koji Hol daje za pozitivan način pokazivanja potreba i osećaja.

8. Baš si se ugojio
Kad ste u vezi, poštovanje bi trebalo da se podrazumeva, ne bi trebalo da se trudite da ga zaslužite. Zato pokušajte da ne kritikujete nečije ponašanje, a pogotovo ne izgled.

- Rečenice poput "Ugojio si se" partneru govore da ga ne cenite i oseća se marginalizovano zbog vaših kritika. Osim toga, gotovo će svi na takve reči reagovati defenzivno, a to nije komunikacija kakvu želite u vezi - poručila je Hol na "Reader's Digest-u".

Izvor: 24Sata.hr