Ljubav i seks

Negujte ljubav: Ovih šest stvari pomoći će vam da sa partnerom rastete kao par

Svi se menjamo i razvijamo (ili degradiramo). Kod nekih se to dešava brže nego kod drugih. Unutrašnji rast i promene mogu vas i vašeg partnera voditi na različite načine. Da biste to sprečili, važno je razvijati se i kao par i redovno ažurirati svoj pristup vezi.

27.10.2019. - 17:00h
Ovih šest stvari pomoći će vam da rastete kao par
Ovih šest stvari pomoći će vam da rastete kao parfoto: Depositphotos/monkeybusiness

Reći ćemo vam kako da to učinite.

1. Budite svesni

Da bi se stvorili zdravi dugoročni odnosi, važno je da se postavi čvrst temelj u ranoj fazi. Prema rečima stručnjaka za odnose i tvorca aplikacije za druženje Lee Isakson, snažna veza je izgrađena na poverenju i stvarnoj kompatibilnosti. Da biste to postigli, oboje morate prvo biti iskreni prema sebi. Šta želite od veze? Šta možete dati partneru, a šta ne?

Odgovori na ova pitanja i odgovori partnera na njih pomoći će vam da shvatite da li imate zajedničku budućnost. Samospoznavanje je ključna karakteristika dugoročne veze. Razumevanje vaših sklonosti, jezika ljubavi, vaših prednosti i slabosti pomoći će vam da razvijete saosećanje, pouzdano i zdravo partnerstvo. Kada ste vi i vaš partner iskreni jedno prema drugom o vašim očekivanjima, to može da uspostavi zdravu komunikaciju u budućnosti.

2. Vežbajte radikalno prihvatanje

Prema psihoterapeutima jedan od načina za uspostavljanje dugog srećnog partnerstva je vežbanje veštine radikalnog prihvatanja. To znači da se naviknete i volite svog partnera takvog kakav jeste, i odupirete se želji da se izborite sa onim što smatrate njegovim nedostacima.

Naravno, ovo pravilo ima razumne granice: njegove smetnje ne bi trebalo da vas ponize ili naštete vašem zdravlju i dobrobiti. Ako je naviknut da udara ženu ili vara, nema reči o prihvatanju. Ali, kada momak stalno kasni svuda i uvek i to radi celog života, pokušaj da ga promenite ili da se svaki put svađate zbog toga je gubitak energije i emocija.

3. Zainteresovati se za razloge ponašanja vašeg partnera

Mnogo je teže održati intimnost i razumevanje kada je jedan od partnera mačka, a drugi pas. Prvom je potreban prostor, dok drugom treba stalni kontakt i samopouzdanje. Vremenom, ove male razlike mogu dovesti do frustracije i stvoriti distancu. Umesto da podlegne omalovažavanju i gnevu, terapeuti preporučuju da pokažete radoznalost. Pokušajte da otkrijete zašto se partner tako ponaša, a ne drugačije. Zašto mu se sviđa ono što radi. Kada se obe strane razumeju, mogu se opustiti i smiriti, uprkos svim razlikama.

4. Kreirajte zajedničke rituale

Da se ​​svaki od partnera ne razvija pojedinačno, kreirajte rituale koje ćete redovno obavljati zajedno. Ne moraju biti masovni i dugotrajni. Verovatno već imate nešto slično: večerate zajedno svake večeri, ljubite se na sastanku, gledate filmove petkom i vikendom idite u šetnju. Sve ove male tradicije su važne jer formiraju i jačaju vašu naklonost.

5. Istražite svet zajedno

Svaki odnos vremenom postaje rutina, a ova dosada takođe ima svoje koristi. Međutim, da se partnerstvo ne pretvori u deo enterijera, periodično bi trebalo da zajedno otkrijete nešto novo o svetu.

Obavljajte zajednička putovanja najmanje jednom u par meseci, isprobajte nove restorane i radite atipične stvari za vas oboje. Vaš zadatak je da steknete zajedničko emocionalno iskustvo i vidite se u neobičnim scenama. Ovo daje novi pogled na partnera i pomaže da ga upoznate sa nepoznate strane (a takve strane su uvek pristune, bez obzira koliko godina živite zajedno.

6. Budite ljubazni jedno prema drugom

Ovo je vrlo jednostavna stvar, ali mnogi parovi zaboravljaju koliko je važno: biti ljubazan jedno prema drugome. Izgovorite „molim“ i „hvala“ za najobičnije stvari. Dajte komplimente.

Ostanite delikatni, govoreći o postupcima jednih drugih. Izjavite ljubav. Ovo stvara toplu emocionalnu atmosferu između vas, sprečavajući vas da se pretvorite u prijatelje koji mogu da razmenjuju samo napade, ali nikada ne govore o svojim stvarnim osećanjima.

Izvor: Ženski magazin