Ne uključuje svaka seks: Pet najčešćih vrsta prevare i kako se nositi s njima

Afera, neverstvo, prevara, izdaja, preljuba… Kojim god je imenom nazvali, osećaj da vas neko kog volite vara s drugom osobom neminovno je bolan. Tuga, depresija, bes… Sve su to normalne emocije koje prate jedan ovakav čin, a da li ste znali da postoje različite vrste prevara u braku?

Foto: Prostock-studio/Shutterstock
Foto: Prostock-studio/Shutterstock
.

1. Fizička prevara

.

Najčešći vid predvare koji podrazumeva seksualni odnos. U ovom slučaju se radi o fizičkoj aferi bez daljih emocionalnih vezivanja.

Nije retkost da osobe koje su u vezi ili braku privuče druga osoba, ali dok se većina zaustavi na pukoj privlačnosti, neke osobe ne uspevaju da odole iskušenju.

2. Emocionalna prevara u braku – kažu da pada najteže!?

.

Mnogi misle da je upravo emocionalna prevara najteži oblik preljube. Spoznaja da je osoba koju volite razvila osećanja prema nekom drugom može biti daleko bolnija od fizičke prevare, jer onaj ko je sa vama delio radost, brige i strahove sada naprasno to radi s nekim drugim, i to vama iza leđa.

Iako nužno ne podrazumeva seksualnu komponentnu, činjenica da je neko izgradio emotivnu vezu sa nekim ko nije njegov partner, prevarenoj osobi može da okrene život naglavačke.

3. Online prevara u braku

.

Online afere se odvijaju u virtuelnom prostoru i mogu, ali i ne moraju da prerastu u fizičku ili emocionalnu prevaru u stvarnom životu.

Obično započinju neobaveznom konverzacijom na nekoj od društvenih mreža, da bi se pretvorile u povremeno dopisivanje, a potom i u konstantnu razmenu poruka, fotografija, videozapisa...

Naravno, sve to iza partnerovih leđa i zato nemojte misliti da “ne radite ništa loše”, jer činjenica da gradite neki odnos, pa makar i u sajber prostoru, ne znači da ne varate one koji vas vole.

4. Fizička i emocionalna prevara

.

Upravo ovu vrstu preljube najčešće nazivamo izdajom. U većini slučajeva ona rezultira prekidima veze ili razvodom, jer koliko god da su ljudi spremni da oproste mnogo toga, teško je oprostiti partneru koji se zaljubio u drugu osobu.

Ovajh oblik prevare obično započinje seksom, ali se između aktera vremenom razvijaju osećanja, pa se afera obično pretvara u pravu, paralelnu vezu o kojoj prevarena osoba ništa ne zna.

5. Osvetnička afera

.

Kao što sama reč kaže, dešava se iz osvete partneru koji je počinio preljubu. Motiv je bes i potreba za "izjednačenjem", a šanse da će ovakav čin spasiti ili dokrajčiti odnos su 50:50.

Znajte da osveta nikada nije dobar motiv, a može vam se desiti i da vas “pojede” griža savesti zbog varanja. Zato je uvek bolje da izaberete opciju suočavanja sa partnerom preljubnikom, umesto vraćanja istom merom.

Koji su znakovi prevare u braku?

Foto: 15Studio/Shutterstock
Foto: 15Studio/Shutterstock
.

Postoji nekoliko znakova koji mogu da ukažu na prevaru u braku, ali je važno da znate da ti znakovi ne znače nužno da se radi o prevari, već mogu da ukažu i na neke druge probleme u braku.

Znaci moguće prevare u braku su:

- Iznenadna promjena ponašanja; promena rutine, navika, ukusa...

- Tajanstvenost; skrivanje mobilnog telefona, računara ili drugih ličnihstvari.

- Nedostatak komunikacije; izbegavanje konverzacije i/ili nezainteresiranost za razgovor.

- Česti izostanci; partner provodi više vremena van kuće nego inače, ima "duge sastanke" ili odlazi na iznenadna službena putovanja.

- Novi prijatelji; ako partner počne naglo da sklapa nova prijateljstva koja vam se čine sumnjivim ili neprijatnim, to bi mogao biti znak preljube.

- Seksualni problemi; naglo smanjenja seksualne želje ili nedostatka intimnosti, takođe mogu da ukažu na preljubu.

Šta god od navedenih znakova da primetite, to ne mora da znači da vas partner vara. Umesto prevremena sekiracije, odlučite se da razgovarate s njim o svojim sumnjama i potražite pomoć.

Najčešći „razlozi“ za prevaru

.

Prevara u vezi ili braku može imati mnogo različitih uzroka, a svaki pojedinačni slučaj preljube ima svoje specifičnosti. Ipak, ako gledamo uopšteno, najčešći razlozi za prevaru su:

- Nezadovoljstvo u vezi ili braku, osećaj da niste dovoljno cenjeni, poštovani, da ne dobijate dovoljno ljubavi i pažnje, zanemarivanje od strane partnera.

- Nedostatak emocionalne povezanosti, osećaj da sa partnerom ne možete otovreno da razgovarate, nedovoljna emocionalna podrška...

- Nezadovoljstvo seksualnim životom, apstinencija ili nedostatak želje partnera.

- Potreba za uzbuđenjem usled zaglavljenosti u monotoniji svakodnevice može biti „okidač“ da se uzbuđenje i adrenalin potraže u paralelnim vezama.

- Strah od intimnosti - neki muškarci osećaju strah od intimnosti i zbog toga izbegavaju bliskost sa svojim partnerkama, traže privlačnost i fizičku intimnost s drugim osobama.

Važno je napomenuti da ovi razlozi nisu opravdanje za prevaru!

Razlike između muške i ženske prevare

.

Iako je prevara u vezi ili braku jednako pogrešna i bolna za oba pola, možemo reći da postoje neke razlike između muške i ženske prevare.

Muškarci obično varaju zbog fizičke privlačnosti ili seksualne želje, dok žene obično varaju zbog emocionalne povezanosti i nedostatka pažnje. To ne znači da muškarci ne traže emocionalnu povezanost niti da žene ne traže seksualnu privlačnost, već da generalno gledajući, različiti polovi mogu da imaju različite prioritete i potrebe kada je reč o prevari.

Takođe, muškarci češće čine preljubu sa osobom koju ne poznaju, dok žene obično varaju sa nekim koga poznaju, na primer sa prijateljem ili kolegom s posla. Moguć razlog za to leži u činjenici da žene obično traže emocionalnu povezanost sa osobom sa kojom varaju, što ne mogu da postignu sa nekim koga ne poznaju.

Još jedna bitna razlika se odnosi i na to kako se različiti polovi osećaju nakon prevare. Muškarcima je često teže da se suoče sa svojim osećanjima nakon preljube, kao i da prihvate odgovornost za svoje postupke, dok žene mogu da osećaju veliku dozu krivice, ali i emocionalne boli zbog počinjene preljube. Loša komunikacija, zanemarivanje, neverstvo... Koje RAZLOGE ZA RAZVOD navode ŽENE, a koje MUŠKARCI?

Kako preći preko prevare u braku?

.

Preljuba u braku može biti vrlo bolna i traumatična za oba partnera, ali ako oba partnera žele da nastave svoj brak nakon prevare, postoji mogućnost da se taj težak period prebrodi, kao i da se ponovo uspostave emocionalni odnosi.

Ako želite da pokušate da sačuvate brak:

- Razgovarajte otvoreno i iskreno o onome šta se dogodilo i zbog čega je uopšte došlo do preljube.

- Potražite stručnu pomoć, jer vam terapeuti i/ili bračni savetnici mogu pomoći da bolje razumete svoja osećanja i potrebe i tako se vratite na put izgradnje zdravog i snažnog odnosa.

- Odlučite da li hoćete da ostanete zajedno. Nakon otvorenog razgovora o problemima i konsultacije sa stručnim licima, donesite odluku o tome da li ostajete zajedno ili ne. Ona neće biti jednostavna i zahtevaće vreme, ali važno je da oboje budete iskreni u svojim osećajima i potrebama.

- Izgradite poverenje. Iako je to dug i težak proces, važno da držite svoja obećanja i budite dosledni u svojim postupcima kako biste povratili poverenje partnera.

- Ako ste odlučili da ostanete zajedno, radite na poboljšanju svoje veze. Otkrijte nove načine kako da se povežete emocionalno i fizički sa partnerom, poboljšajte komunikaciju i vodite računa o seksualnom životu. Potrudite se da ne ponavljate iste obrasce koji su doveli do preljube.

Zapamtite, prelazak preko prevare u braku nije lagan proces i zahteva puno truda i rada na obe strane. Bottom of Form

Odnosi bi trebalo da zadovoljavaju našu potrebu za ljubavlju, udobnošću i sigurnošću. Ako to ne dobijate, odnosno, ako su vaše odnose karakterišu nerešeni sukobi, nedostatak poverenja, neprijateljstvo i nedostatak brige, možda je najbolje prekinuti ih.

Šta o preljubi kaže psihologija?

.

Psihologija gleda na prevaru u braku kao na složenu situaciju koja može da uzrokuje veliku emocionalnu bol i traumu za oba partnera. Svaki brak i svaka prevara su različiti i zahtevaju jedinstven pristup.

Jedan od pristupa koji psiholozi preporučuju je razumevanje uzroka preljube -usamljenost, nezadovoljstvo u vezi, nedostatak pažnje, odsustvo seksualnog života... Ipak, uzrok se može kriti i u ličnim osobinama pojedinca, tačnije može biti povezan sa nekim ličnim problemima i nesigurnostima.

Stručnjaci naglašavaju da je važno raditi na izgradnji poverenja nakon preljube, ​​rad na poboljšanju komunikacije, otvorenost, iskrenost i predanost partneru.

Konačno, psiholozi preporučuju da se prevara ne tretira kao kraj veze, već kao prilika za učenje i rast u vezi. Iako to može biti veom teško, mnogi parovi koji su prebrodili prevaru kažu da su nakon toga postali jači i srećniji u svojoj vezi.