Ljubav i seks

Tolerancija i kompromis: Ako vaš brak preživi ovih šest faza, trajaće večno!

Dobar brak zahteva rad na sebi, toleranciju i kompomis. Svako ima problema i nesporazuma u braku i nekad oseća da je najlakše odustati. No, ukoliko ste uprkos svim ovim grubim fazama odlučili da ostanete zajedno, vaš brak će verovatno trajati zauvek. 

25.09.2019. - 18:30h
Jeste li pregurali svih šest faza preko glave?
Jeste li pregurali svih šest faza preko glave?foto: Depositphotos/pressmaster

Ako ste preživeli ovih šest faza, ne morate da brinete.

Kritikovanje

Kritika ponekad može da bude dobra stvar, ali partner može da se oseća kao da ga napadate i to može da postane veliki problem, pogotovo u braku. Kritikovanjem partnera govorite mu da s njim nešto nije u redu i najverovatnije će se on braniti, a to može da dovede do velike svađe. Umesto toga, pokušajte lepo da mu ukažete na njegove greške.

Pružanje otpora

Većina nas verovatno je doživela trenutak kada je partner počeo da gradi zid i kada nije želeo da razgovara i da reši problem. Ponekad to možete da doživite kao da vas partner ignoriše. Psiholog Džon Gotman kaže da 80 odsto muškaraca tako deluje. Izgleda kao da ga nešto ne brine ali da u suštini brinu. Dakle, ako treba da razgovarate o problemu uvek je bolje odabrati pravi trenutak kada je partner mirniji i spreman na razgovor.

Privlači vas neko drugi

Ovo možda nije lako oprostiti, ali čak 70 odsto žena priznaje da ih u braku privlači neki drugi muškarac. Treba da znate da je to normalan osećaj i da to ne znači da ćete prevariti svog partnera. Važno je da ne reagujete na ta osećanja i budete svesni onoga što radite.

Nemojte se udaljavati od partnera samo zbog toga što ste trenutno zbunjeni. U vašem životu može biti mnogo iskušenja ali poverenje je jedna od najvrednijih stvari u vezi i sigurno ne želite da ga izgubite.

Prema partneru pokazujete prezir

Bilo da se radi o sarkastičnim komentarima, kolutanju očima i ismevanju, ovakvo ponašanje može biti destruktivno za bilo kakav odnos. Treba da poradite na sebi i da težite da prema partneru pokazujete samo ljubav.

Razmišljanje o odlasku

Deca, finansijska kriza, toksični članovi porodice mogu vas dovesti do ludila. Tada ne želite ništa drugo do da odete i nakada se više ne vratite. Ova faza može se dogoditi u bilo kom trenutku braka. Nemojte zaboraviti da je to samo trenutna faza u vašem životu i ukoliko s partnerom budete radili na rešenju problema, vaš brak će opstati. Zapamtite, brak ne podrazumeva samo sreću već i deljenje problema.

Prihvatanje i oproštaj

Ovo je faza kada shvatamo da ne možemo impulsivno da rešavamo probleme kao u vezi. Posavetujte se s prijateljima i porodicom ili posetite bračnog terapeuta. Tek kada budete spremni da oprostite supružniku zbog njegove/njene tvrdoglavosti i prihvatite dobre i loše strane, znajte da će vaš brak trajati zauvek.

Nakon prolaska svih ovih faza, vaš odnos u braku biće čvršći. Više se nećete svađati s partnerom i dogovaraćete se kako da rešite probleme a ne da bežite pred njima. Shvatićete da brak nije dečja igra, steći ćete poverenje u partnera i s njim ćete se osećati sigurno.

Izvor: Klix.ba