Bez greške: Ovaj potez pomoći će da vam brak ili veza ne dođu u krizu

Veze i brakovi imaju svoje uspone i padove. Uz gomilu lepih trenutaka, tu su i oni teški, a u određenim situacijama čini nam se da bi najlakše bilo pobeći. Međutim, neizostavni deo veze ili braka je i trud koji ulažemo u taj odnos.

Svi srećni parovi imaju male tajne kojima čuvaju svoju ljubav godinama, foto: Depositphotos/AllaSerebrina
Svi srećni parovi imaju male tajne kojima čuvaju svoju ljubav godinama, foto: Depositphotos/AllaSerebrina
.

I dok je za uspešnu vezu ili brak potrebno vreme koje partneri provode zajedno, jednako je važno provoditi i vreme odvojeno. Uspešni parovi koji su u dugogodišnjim vezama ili brakovima vrlo često će vam reći da je ključ njihovog uspeha, između ostalog, i u vremenu koje provode odvojeno.

NAKON POČETNOG ZANOSA, ZDRAVI BALANS

Na početku svake veze parovi žele svaki slobodan trenutak da provedu zajedno. Zaljubljivanje je faza u kojoj nam je vrlo teško da se rastanemo od partnera, makar i na kratko. Međutim, kada prođe početni zanos, važno je da imate i vreme za sebe, koje ćete provesti bez partnera.

Kad ste razdvojeni, između ostalog, stignete i da nedostajete jedno drugom, ali i da se više cenite, a iskra među vama traje i traje.

Možda vam se sada ne čini tako, ali vaša veza ili brak imaće koristi od toga da i vaš partner i vi tu i tamo odvojite vreme za sebe. U tim trenucima možete se baviti nekim svojim interesima ili se jednostavno opuštati.

Vreme koje odvojimo samo za sebe omogućava nam da zadržimo svoj identitet, omogućava nam obavljanje stvari koje volimo da radimo i daje nam osećaj kontrole nad sopstvenim životom.

Vreme koje provodite sami zapravo pomaže u održavanju dobrih odnosa i smanjuje stres.

KOLIKO VREMENA PROVODITI ODVOJENO?

Odgovor na pitanje koliko parovi treba da budu odvojeni, zavisi od para do para. Najvažniji je dogovor između partnera, odnosno supružnika, a percepcija da ste bili dovoljno sami važnija je od broja sati.

Čak i ako parovi provode veoma malo vremena odvojeni ili pak jako puno, to nije problem ako je to ono što oboje žele.

Međutim, ako partneri imaju različite perspektive, količina razdvojenosti može da bude izvor sukoba. Zato je, kao i u svim drugim situacijama, ključno razgovarati i dogovarati se. Kada je u pitanju korišćenje vremena, na kraju dana bitni su ravnoteža i kompromis.

Kvalitetu braka doprinosi vreme provedeno u paru, s prijateljima i članovima porodice, ali i odvojeno.

Ako u vašoj vezi ili braku nedostaje ravnoteže, razgovarajte i pregovarajte s partnerom kako biste zajedničkim snagama došli do najboljeg rešenja.

Izvor: Zadovoljna.hr