Batalili ste seks? Ono što se sad događa vašem telu uopšte nije dobro...

Raskid, puno posla, poslovna putovanja ili jednostavno umor. Mnogo je tu razloga zašto seksualni život najviše ispašta. No, znate li da 'razdoblje suše' može da utiče i na zdravlje.

Batalili ste seks?, foto: Depositphotos/Maridav
Batalili ste seks?, foto: Depositphotos/Maridav
.

Predstavljamo vam sedam stvari koje mogu da se dogode kad seks više nije u priči.

1. Osećate se teskobnije
Seks mnogima dolazi i kao izduvni ventil. Škotski naučnici kažu da se oni koji apstiniraju od seksa teže nose sa stresnim situacijama, poput govora u javnosti, od onih koji su u periodu od dve nedelje bar jednom imali seks. Tokom seksa, mozak ispušta hemikalije, poput endorfina i oksitocina zbog kojih se osećamo bolje, opuštenije i smirenije. Čak i ako nema partnera, možete uzeti stvari u svoje ruke. Bukvalno.

2. Muškarci, pazite na rak prostate
Muškarci koji nemaju seks mogli bi, prema studiji koju je objavilo Američko urološko udruženje, biti izloženi 20 posto većem riziku od raka prostate. Razlog tome mogao bi biti taj što česte ejakulacije odstranjuju potencijalno štetne supstance iz prostate.

3. Podložniji ste podložni prehladi i gripu
Manje seksa može da redukuje vašu izloženost bakterijama. Na žalost, takođe preskačete i imunološke prednosti koje pruža seks. Naučnici ističu da ljudi koji vode ljubav jednom, do dva puta nedeljno, imaju 30 posto jači imunoglobulin A, od onih koji ne upražnjavaju seks. Imunoglobulin A je jedna od prvih odbrana tela protiv virusa, kažu autori ove studije sa Univerziteta u Pensilvaniji.

4.Smanjuje se rizik od urinarne infekcije
Gotovo 80 posto urinarnih infekcija javlja se 24 sata nakon seksualnog odnosa. Tokom seksa, bakterije iz vagine mogu da završe u mokraćnom kanalu, gde izazivaju infekciju. Eto, jedna dobra stvar, barem za žene, kad prestanu da vode ljubav.

5. Kreću nesigurnosti oko veze
Nedostatak seksualnih odnosa, kažu stručnjaci, uzima danak sreći, bliskosti, i sigurnosti u vezi.

- Život bez seksa u braku pogađa samopouzdanje, te izaziva osećaj krivice i smanjuje nivo oksitocina i drugih hormona – rekao je psiholog Les Parot.

Dodaje da to može da poveća i strah da će jedan od partnera početi da se okreće za nekim drugim zbog seksualnih potreba, što može da izazove blagu paranoju.

- To ne znači da parovi koji ne upražnjavaju seks ne mogu da budu srećni. Seks je samo jedan od načina izražavanja intimnosti kod parova. Ljubljenje, držanje za ruke i davanje komplimenata ili neočekivanih poklona može vam pomoći da se osećate emocionalno povezani s partnerom čak i ako ne upražnjavate seks.

6. Povećava se rizik za erektilnu disfunkciju
Muškarci koji nemaju redovne seksualne odnose dvostruko su više izloženi erektilnoj disfunkciji od muškaraca koji imaju odnose jednom ili dva puta nedeljno, kaže studija iz "American Journal of Medicine". Autori ističu da je penis mišić, te da učestali seks može da pomogne u očuvanju potencije na sličan način kako vežbanje pomaže održavanju snage mišića.

7. Raste osećaj potištenosti
Studija objavljena u časopisu "Archives of Sexual Behavior" kaže da se žene osećaju depresivnije što su duže bez seksa. No, razlog tome nije manjak seksa. Studija tvrdi da žene osećaju tugu i kada partneri imaju kondome.

Naučnici kažu da neke komponente nađene u semenu, uključujući melatonin, serotonin i oksitocin, imaju uticaj na podizanje raspoloženja.

Izvor: Živim.hr