Ljubav i seks

Da li se i vama ovo dešava? Česta pojava nakon seksa koja najčešće ne treba da vas zabrinjava

Ako ponekad plačete nakon seksa, niste usamljeni i te suze su sasvim normalne. Suze nakon seksa mogu da budu srećne suze, suze olakšanja ili najobičnija fizička reakcija koja se dogodi u određenom trenutku i nije nikakav razlog za zabrinutost.

17.06.2019. - 17:30h
Da li se i vama dogodi da zaplačete nakon seksa?
Da li se i vama dogodi da zaplačete nakon seksa?foto: Depositphotos/SashaKhalabuzar

Plakanje nakon seksa poznato je i kao postkoitalna disforija, a može da uključuje suze, tugu i razdražljivost nakon seksualnog odnosa, čak i kada je on idealan. Ova pojava može da se dogodi svakome bez obzira na pol, seksualnu orijentaciju ili zadovoljstvo vezom.

O njoj nije sprovedeno dovoljno istraživanja, međutim određene brojke postoje. Istraživači su, između ostalog, 2015. godine ispitali 230 heteroseksualnih žena i otkrili da je većina njih plakala nakon odnosa.

Prošle godine sprovedeno je istraživanje u sklopu kojeg je 1.208 muškaraca ispunilo anonimni upitnik - njih 41 posto iskusilo je postkoitalnu disforiju, a četiri procenta je reklo da je ona za njih uobičajena.

U nastavku pročitajte neke od razloga koji mogu dovesti do suza za vreme ili nakon seksa.

SREĆA

Nije svaka emocija koja izaziva plač loša. Verovatno ste nekada u životu doživeli suze radosnice, recimo na nekom venčanju. Ista stvar može da se dogodi tokom i nakon seksa. Možda ste jako zaljubljeni, možda ste upravo imali najbolji seks u životu, možda duže vreme niste imali odnose pa su osećaji intenzivniji...

PREPLAVILE SU VAS EMOCIJE

Da li ste se potpuno uživeli u trenutak? Jeste li igrali uloge za vreme seksa? Svi ovi scenariji mogu dodatno da utiču na situaciju i da stvore vrtlog emocija. Suze mogu da znače da vas je jednostavno preplavilo uzbuđenje.

Takođe, uzbuđenje vas može preplaviti i zbog reakcije vašeg tela poput jačine orgazma – sve to može da dovede do suza. Naravno, tu je i druga strana medalje - suze mogu da se pojave i zbog izostanka orgazma i frustracije, jer niste dobili ono što ste očekivali.

BIOLOŠKI RAZLOZI

Prema nekim procenama 32 do 46 posto žena iskusilo je suze za vreme ili nakon seksa. Razlog mogu da budu hormonalne promene koje se događaju tokom seksa, a koje mogu da dovedu do intenzivnih emocija.

Takođe, plakanje je jedan od načina na koje osoba može da smanji napetost ili preintenzivno fizičko uzbuđenje. Ponekad iza svega stoji tek fizička pozadina i nema razloga za zabrinutost.

BOL

Više je potencijalnih razloga koji uzrokuju bol za vreme seksa, a fizički bol je problem koji najčešće može da se leči. U slučaju fizičkog bola za vreme seksa koji vas čak dovodi i do suza, za pomoć se obratite lekaru.

ANKSIOZNOST

Plakanje je prirodna reakcija na stres, strah i teskobu. Kad se osećate teskobno, teško je tu teskobu ostaviti po strani za vreme odnosa.

Vaše telo tada je na jednom mestu, ali vaš um je negde drugde i to može da dovede do suza. Možda vam teskobu stvara i briga oko toga da li ste ispunili očekivanja vašeg partnera. U svakom slučaju, teskoba može da bude razlog zbog kog plačete.

STID/KRIVICA

Mnogi se nađu u situaciji da za vreme seksa osete stid ili krivicu. Ponekad su za njih odgovorni problemi sa slikom tela, ponekad osoba shvati da nije planirala razvoj situacije kakav se dogodio...

Kako god, ako ste osetili sram ili krivicu za vreme odnosa, niste jedini, a bilo bi dobro da za početak razmislite o razlozima njihovog pojavljivanja.

ZBUNJENOST

Zbunjenost tokom seksa je još jedna nimalo neobična pojava koja može da ima više razloga. Možda su neke stvari otišle u neočekivanom smeru, možda seks nije bio sjajan... Ponekad se situacija u krevetu jednostavno razvije na način koji vas ostavi s upitnicma iznad glave.

DEPRESIJA

Ako često plačete za vreme ili nakon seksa, to plakanje može da bude znak depresije ili nekog drugog mentalnog problema koji nikako ne smete da zanemarite i koji bi trebalo što pre da rešite.

Ostali znakovi depresije mogu da budu tuga, frustracija, razdražljivost ili ljutnja, anksioznost, teškoće spavanja, umor, gubitak koncentracije ili memorije, promene u apetitu, neobjašnjivi bolovi i gubitak interesa za inače uobičajene aktivnosti među kojima je i seks.

TRAUMA IZ PROŠLOSTI

Seks nekad može da bude podsetnik na neprijatno iskustvo iz prošlosti. Određeni pokret ili položaj mogu da vas podsete na neku traumu i da izazovu bolna sećanja. Ako se ovo događa često, razmislite o odlasku terapeutu koji može da vam pomogne u suočavanju s problemom.

ŠTA UČINITI AKO PLAČETE?

Ako je u pitanju fizički bol posetite lekara. Mnogi uzroci bola mogu da se leče. Ako razlog nije fizički bol, onda o njemu dobro razmislite.

Postavite sebi nekoliko pitanja:

- Da li je to bilo tek nekoliko suza ili sam stvarno plakala?
- Šta mi je prolazilo kroz glavu kad je počelo? Jesu li moje misli bile prijatne ili uznemirujuće?
- Jesam li ponovo proživela neko neprijatno iskustvo?
- Da li je plakanje ublažilo napetost ili je dodatno povećalo?

Ako su vaša razmišljanja o trenucima u kojima su se pojavile suze zapravo pozitivna, onda verovatno nema razloga za brigu.

Ako vaši odgovori ipak upućuju na emocionalne probleme u vezi ili spavaćoj sobi pokušajte sledeće:

- Dajte sebi vremena i idući dan opet prođite kroz ova pitanja u miru.

- Kada osvestite potencijalne probleme, razgovarajte s partnerom o vašem odnosu i šta da učinite da on bude bolji.

ŠTA UČINITI AKO VAŠ PARTNER PLAČE?

Sigurno nije prijatno videti partnera u suzama nakon seksa. No, ono što možete da uradite jeste da ga pitate šta nije u redu. Pritom nemojte da ga omalovažavate ili da zvučite optužujuće.

Poštujte njegovu želju ako mu je potreban trenutak za sebe, međutim nešto kasnije opet pokrenite ovu temu i pitajte ga da li vi možete nekako da pomognete, vrlo jednosatvno, budite tu za njega.

Zaključno, plakanje za vreme ili nakon seksa nije neobično i najčešće nije znak za uzbunu, međutim ono može da bude znak dubljih problema koje treba da rešite.

Ako se plakanje često ponavlja, možda će vam pomoći i razgovor sa stručnom osobom kako biste došli do pravog razloga zbog kojeg se suze pojavljuju i tako rešili problem.

Izvor: Zadovoljna.hr