Saveti za vezu na daljinu

Oduvek je veze na daljinu pratio loš glas da ne mogu da uspeju. Neki stručnjaci za ljubavne odnose se ne slažu. „Imati uspešnu vezu na daljinu je sasvim moguće“, kaže Pol A. Falcone, generalni direktor najveće „dejting“ firme na svetu. „Veoma je važno da oboje razumete šta je uključeno u vaš odnos i da ste dovoljno posvećeni zajedničkom komuniciranju.“

.

Veza na daljinu: Napravite je da traje!

Ukoliko se razmišljate ili samo uletite u ovakvu vezu, ne brinite – pomoć je na putu. Nekoliko eksperata u ovoj oblasti se potrudilo da vam olakša situaciju i pomogne da veza na daljinu ipak uspe!

Koristite telefon

Savet: Dobre vesti su da iako vaš telefonski račun ne uključuje pozive na daljinu bez granice ili vaša voljena osoba živi van granica države – i dalje postoje razne opcije.

Kako biste smanjili troškove, veoma smo zahvalni na postojanju raznih socijalnih mreža, kao i aplikacija na telefonima, koje mogu da se koriste svaki put kada ste spojeni sa bežičnim internetom. Možete da se poslužite Skype-om, Viber-om, WhatsApp-om, kao i mnogim drugim aplikacijama koje će vam poslužiti da se čujete, vidite ili samo „četujete“ sa vašom voljenom osobom. Nemojte da vas mrzi ili da razmišljate koliko vremena provodite na telefonu, jer to je jedan od najbitnijih načina da vaša veza uspe – komunikacija!

Iskoristite i druge vidove komunikacije

Ukoliko ne možete da se čujete preko telefona, takođe može da vam posluže i e-mailovi, „instant messaging“ i dobro poznato slanje SMS poruka, kaže Falcone. „Kada ste zaglavljeni na sastanku na drugoj polovini sveta, nema dragocenije stvari nego da primite ljubavnu poruku od voljene osobe“, ističe on. „Izdvojite posebno vreme u toku dana, svakog dana, da se konektujete.“

Sa ovako ubrzanim i prezauzetim životima i obavezama koje vrebaju sa svih strana, lako je da se zanemari komunikacija u vezi na daljinu. Koristeći druge vidove komunikacije će vas i vašeg partnera držati bliskima, iako ste jako daleko jedno od drugog.

Održavajte romansu

Iako se možda ne viđate svakog dana, bitno je da je ljubav prisutna i budna. „Dajte nešto sasvim malo – napišite ljubavnu pesmu, naručite vašem partneru ručak on-line, pošaljite neki šaljiv mail, sitnice su bitne i ne zapostavljajte ih – samo radite nešto uvek!“ kaže Falcone.

„Niste fizički zajedno svakog dana, pa da možete da uživate u sitnim stvarima koje vaš partner čini za vas (na primer, da vam voljena osoba za vas donese kafu u krevet, baš onakvu kakvu vi volite). Vaš dragi/a će svakako znati da ceni to što ste mislili na njega/nju sa nekim malim gestom koje ste poslali.“

Učestvujte jednako u putovanjima

Velike su šanse da ćete se vi i vaša voljena osoba posećivati. Veoma je bitno da viđanja budu jednakog broja, kako bi ste izbegli nezadovoljstvo partnera. „Učinite da imate jednak broj poseta, jednom vi u posetu, jednom vaša voljena osoba u posetu kod vas, kako ne biste napravili osećaj kod druge strane da samo ona putuje i samim tim samo ta druga strana ulaže napore da veza uspe“, kaže ekspert za ljubavne veze debra Berndt.

Ne shvatajte sve lično

Neke situacije će svakako biti problematične, tako da budite spremni. Pošto vi i vaš partner živite odvojeno, veće su šanse da ćete živote nastaviti u gradu u kom već živite (što i treba). Vašoj vezi će pomoći ukoliko ostanete puni razmevanja i fleksibilni.

„Promene u planovima se stalno dešavaju, posao stane na put i porodične obaveze se stope kao normalan deo života. Ako vaš partner otkaže put, nemojte da shvatite lično i napravite veliku dramu oko promene (sem ukoliko to ne postane uobičajena pojava),“ kaže Berndt. „Zapamtite da ste prihvatili vezu kakva jeste i morate da se naviknete na neka otkazivanja u poslednjem minutu kao deo dogovora.“