Znate li šta su seksualni satovi i kako ih uskladiti?

Manjak seksa u vezi najčešće spominju muškarci, iako bi i žene imale puno toga da kažu... Ali, problem bi mogao da bude jednostavna neusklađenost "seksualnih satova".

Znate li šta su seksualni satovi, foto: Depositphotos/mjth
Znate li šta su seksualni satovi, foto: Depositphotos/mjth
.

Naime, istraživanje koje je sprovela kompanija za seksualne igračke "Lovehoney" pokazalo je da su muškarci i žene uzbuđeni u različito doba dana - muškarci najčešće žude za seksom u jutarnjim satima, a žene su zantno uzbuđenije noću.

Istraživanje je obuhvatilo 2.300 odraslih osoba i otkrilo da gotovo 70 posto žena ima velika neslaganja s partnerom oko toga kada bi trebalo da vode ljubav. Muškarci su izjavili da dan vole da započnu sa seksom između šest i devet sati, dok žene mnogo više vole da uživaju u ljubavi između 23 i dva sata iza ponoći.

Naime, muškarci su bili najuzbuđeniji u 7:54 ujutru, dok su žene u 23:21.

Naravno da ljudi nisu stalno fokusirani na sat, ali ovde se radi o hormonima. A žene i muškarci su drugačije podložni hormonima. Nivo testosterona kod muškaraca je veći ujutru, kod žene se povećava tokom dana i želja za seksom više je određena menstrualnim ciklusom, posebno je povećana tokom ovulacije.

"Trenutno mislimo da je ženski libido jako komplkovan, ali većina tih stvari je psihološka. Obično nema puno veze sa ženinim partnerom. Radi se o tome kako se žena oseća i nenoj seksualnosti", kaže Hil za magazin "Health". Dakle ako se osećate samopouzdano i seksipilno, bićete otvoreniji za seks i verovatno ćete imati veće šanse za orgazam, bez obzira koliko je sati.

"Odbacivanje krivice oko toga koliko želite, odnosno ne želite seks je ključ za dobar seks", kaže Stefani Buler autorka knjige "What Every Menatal Health Prossional Needs to Know about Sex".

"Ženina želja može da bude psihološka ili fizička (ili kombinacija svega) i može se menjati u zavisnosti od toga šta se događa u njenom životu", kaže Buler i dodaje da je u redu reći "ne" ako se ne osećate spremni za seks.

Buler dodaje da mnoge žene žele bliskost sa svojim partnerom i jednostavno žele više seksa.

"Žene često ne osećaju želju dok ne započnu s predigrom. Ako je ovo slučaj, nemojte se brinuti, samo uživajte u onome što osećate. Iako to znači 7:54 ujutro".

Izvor: Metro-portal.hr