Ljubav i seks

Da li vam spavanje uništava seks? Proverite!

Znate li u čemu se krije tajna dobrog seksa? U dovoljnoj količini sna! 

22.04.2019. - 18:30h
Za doabr seks potrebno je dovoljno sna!
Za doabr seks potrebno je dovoljno sna!foto: Depositphotos

Mnogo je zdravstvenih razloga zbog kojih bi trebalo dobro da se odmorite tokom noći. Spavanje najmanje osam sati pomaže da se poboljša pamćenje, smanje upalni procesi u telu i izoštre pažnja i koncentracija. Ipak, i pored svega toga, postoji još jedna skrivena korist: oni koji noću duže spavaju imaju jače orgazme tokom seksa!

Seksualna terapeutkinja i autorka Lori Minc navela je u svom istraživanju da duži san pojačava libido, kao i nivo seksualnih hormona (testosterona, na primer). Objasnila je da su te dve stvari usko povezane u oba smera – ne samo da je dobar san zaslužan za dobar seks, već i dobar seks omogućava boje spavanje.

Kako to funkcioniše kod žena?

Žene koje duže spavaju, zainteresovanije su za seks sledećeg dana, otkrilo je istraživanje Univerziteta Mičigen. Svaki dodatan sat spavanja povećao je šanse za seks s partnerom za 14 odsto. Ista studija je zaključila i da više sna znači veću genitalnu vlažnost.

A kod muškaraca?

Nedostatak sna smanjuje seksualnu želju kod oba pola jer dolazi do naglog porasta hormona stresa, kortizola. Koliko god on utiče na žene, naročito jako pogađa jači pol. Budući da slabo spavanje smanjuje nivo testosterona, učinak je frapantan.

Muškarci koji su spavali svega četiri sata u komadu, imali su znatno manje polnog hormona nego sretnici koji su spavali osam sati, pokazala je studija čikaškog univerziteta.

Problem je u tome što kortizol i testosteron rade jedan protiv drugog. Visok nivo testosterona omogućava sagorijevanje telesnih masnoća, izgradnju mišića i jaku želju za seksom. Kortizol radi posve suprotno – smanjuje mišićnu masu, podstiče nakupljanje visceralne masti i usporava imuni sistem, ali i značajno smanjuje libido.

Muškarci koji hrču u snu skloniji su tome da pate od erektilne disfunkcije i generalno seksualne disfunkcije, zaključak je istraživanja.

Izvor: Net.hr