Više seksa, manje sreće u vezi? Da li je to zaista tako?

Da li je moguće da više seksa u vezi može na kraju da prouzrokuje manje sreće i zadovoljstva?

Da li je moguće da više seksa u vezi može na kraju da prouzrokuje manje sreće i zadovoljstva?, foto: Depositphotos
Da li je moguće da više seksa u vezi može na kraju da prouzrokuje manje sreće i zadovoljstva?, foto: Depositphotos
.

„Vodite ljubav svaki dan“, „Zašto bi trebalo voditi ljubav što češće?“, „Seks pomaže u podizanju imuniteta“, „Seksom do srećnije veze“... samo su neki od naslova koji privlače pažnju čitalaca na svakom koraku - u štampi ili na portalima. Ipak, da li je zaista više seksa neophodno kako bi veza bila srećnija?

Činjenica je da se tokom seksa luče hormoni koji podstiču osećaj sreće, ali na kraju ne čine vezu srećnijom s obzirom da seks nije najvažniji za srećno funkcionisanje veze.

Ono što je svakako zanimljivo, jesu novija istraživanja koja su pokazala da više seksa čak može da dovede do manje sreće u vezi, a razlog je vrlo očigledan: za više seksa potrebno je uložiti više truda, što može da dovede do suprotnog efekta – brzog zasićenja.

Manje je više

Na američkom „Carnegie Mellon University“, parovi koji su učestvovali u istraživanju bili su zamoljeni da u tu svrhu udvostruče količinu seksa koju inače praktikuju. Druga grupa parova trebalo je pak da zadrži jednaku frekvenciju seksa kao i do sada. U periodu od tri meseca, koliko je istraživanje trajalo, parovi koji su udvostručili frekvenciju seksa bili su manje zadovoljni i seksom i celokupnom vezom, za razliku od druge grupe parova koja je nastavila s istim režimom seksa kao i obično. Naime, tokom tog tromesečnog perioda povećana frekvencija smanjila je želju za seksom i uopšte užitak u seksu, pa prema tome i sreću u vezi.

Većina parova na kraju istraživanja je istakla da im je bilo već „preko glave“ seksa i da su samo to radili zbog istraživanja, a ne zbog zadovoljstva.

Važna je motivacija

Vođa istraživanja, profesor ekonomije i psihologije Džordž Levenstin istakao je da je do manjka zadovoljstva u seksu možda došlo zato što su parovi to radili u svrhu istraživanja, a ne zbog toga jer su želeli da uživaju u seksu više puta nego obično. Takođe, zaključio je da bi istraživanje svakako trebalo ponoviti, ali na način da se parovi motivišu na više seksa organizujući razna romantična okruženja, podsticanje na igranje uloga, fetišizam i tako dalje. Za to bi, naravno, trebalo imati mnogo veća finansijska sredstva, koja trenutno nisu dostupna.

Održavanje iskre

I dok je, svakako, ovo istraživanje indikator da više seksa ne znači i srećniju vezu, Levenstin i njegova grupa istraživača došli su do zaključka da se parovi generalno premalo upuštaju u seksualne odnose nego što bi se očekivalo i što je poželjno te da bi svakako trebalo da se potrude i oko tog segmenta veze. No, u tome veliku ulogu igra i sama želja za seksom i kolika je ona i na koji način je parovi održavaju i podstiču.

Istraživači su zaključili da želja za seksom mnogo brže opada od samog užitka u seksu. Parovi bi, umesto da se fokusiraju na broj polnih odnosa, trebalo da se fokusiraju na održavanju „iskre“ koja ih podstiče na želju za seksom.

Izvor: Žena.hr