Znate li šta je zajedničko vezama koje traju? Samo dve stvari...

Da li ste se nekad zapitali šta čini jednu vezu zdravom i srećnom? Imate bezbroj saveta, tuđih iskustava, teorija stručnjaka za veze, a na kraju se sve ipak svodi na dve jednostavne "sitnice".

Da li ste se nekad zapitali šta čini jednu vezu zdravom i srećnom?, foto: Depositphotos
Da li ste se nekad zapitali šta čini jednu vezu zdravom i srećnom?, foto: Depositphotos
.

Ljudi koji ostaju zajedno ljubazni su i velikodušni jedno prema drugom.

Eto, to je sve što treba da radite kad ste u vezi sa nekim koga volite: da ne zaboravite na sitne ljubaznosti, i da budete velikodušni, ali ne u novcu nego u vremenu i razumevanju koje ćete poklanjati jedno drugom…

Velika studija započeta još '70. godina je pokazala da je to sve što je potrebno. Psiholoh Džon Gotman počeo je tada da prati tek venčane parove, i tokom naredne četiri decenije nastavio je svoje istraživanje.

Tek venčani parovi koji su učestvovali u ovom istraživanju odgovarali su na pitanja o svom odnosu, o tome kako su se upoznali, opisivali svoje velike svađe, ali i srećne uspomene, dok im je sniman rad mozga.

Dok su odgovarali na pitanja, praćeni su im i otkucaji srca, cirkulacija krvi i to koliko su se znojili tokom razgovora. Šest godina kasnije, psiholozi su porverili koliko je bračnih parova i dalje zajedno, prenosi YourTango.

Na osnovu prikupljenih podataka, parovi su podeljeni u dve kategorije, u jednoj su bili oni koji su spolja delovali smireno, ali čiji su parametri tokom odgovaranja na pitanja ukazivali da su pod velikim stresom (ubrzan puls, pojačano znojenje…), i takvi su bili čak i kad je trebalo da govore o srećnim trenucima sa partnerom.

To je psiholozima ukazivalo da je dinamika u vezi takva da odgovara "bori se ili beži" modelu ponašanja, i ti parovi su nakon šest godina uglavnom bili ili razvedeni, ili u vrlo lošim odnosima.

Nasuprot tome, u drugoj grupi bili su parovi koji su ostajali smireni i čiji praćeni parametri nisu ukazivali da su pod stresom čak ni kad je trebalo da odgovaraju na pitanja o stresnim situacijama, kakve su recimo velike svađe u vezi.

Vezama takvih parova zajednička je bila "klima" poverenja i bliskosti, koju ne narušavaju ni nesuglasice ni svađe, jer su partneri emocionalno i fizički povezani na svakom nivou.

U drugoj fazi istraživanja, većina parova iz druge grupe i dalje je bila zajedno, a njihov odnos bio je zdrav i zadovoljavajući.

Ispostavilo se da osobe iz te grupe generalno više vode računa o tome kako komuniciraju sa partnerom, posvećuju jedno drugom pažnju i vreme, zadržavajući prijateljski i pristojan način ophođenja čak i kad su u svađi, i vodeći računa o tome da ni kad su ljuti ne povrede partnerova osećanja.

Izvor: Mondo