Da li ste spremni da budete prijatelj s bivšim partnerom?

Vrlo je moguće da ćete nakon raskida pokušati da ostanete u prijateljskim odnosima sa bivšim partnerom, ali je vrlo malo verovatno da je to pametna stvar. Naime, postoji nekoliko razloga zbog kojih ne bi trebalo da se upustite u ovu avanturu koja bi mogla da vas povredi više nego sam raskid.

Da li je pametno da ponovo počinjete vezu s partnerom s kojim ste raskinuli?, foto: Depositphotos
Da li je pametno da ponovo počinjete vezu s partnerom s kojim ste raskinuli?, foto: Depositphotos
.

Ukoliko se pitate da li bi trebalo da nastavite kontakt sa bivšim partnerom čak i nakon raskida, razmislite opet, posledice nisu ni jednostavne ni lake.

Osećate se povređeno i ljuto, još uvek niste složili sve stvari u svojoj glavi. Raskid ne možete da prebolite za jedan dan, a svakom pojedincu obično treba određeni vremenski period dok se "smire strasti".

Ukoliko niste prošli kroz period bola, frustracije, tuge, nošenja sa odbijanjem i sličnim stvarima, onda još uvek nije vreme da bivšeg smatrate prijateljem.

"Normalno je da posle raskida osetite razne emocije, ali one mogu da vam smetaju ako pokušavate da ih rešite ili objasnite svom bivšem, koji je sada dobio ulogu prijatelja. On nije osoba koja treba da vas vidi takvu i koja treba da sluša o tome", istakla je Ketlin Dalen deVos, psihoterapeutkinja.

Dodala je da podršku možete da pronađete u prijateljima, porodici i razgovoru sa terapeutom.

Ne možete da pričate o bivšem, a da se ne uznemirite i uvek prasnete u plač i rastužite se kad ga spomenete? Psihoterapeutkinja Tina Tesina savetuje da sačekate da prvi talas tuge prođe, pa da onda počnete da razmišljate o komunikaciji s bivšim.

Loš znak je ako vam i sama pomisao da vaša bivša ljubav može da nađe nekog novog slama srce. Prijatelji pričaju o ovakvim stvarima, a ako vas uznemirava da saznate da je on s nekim drugim, onda niste spremni da mu budete prijatelj.

Maštate o momentu pomirenja i glumite da ste mu prijatelj samo zato jer se nadate da ćete uskoro ponovo biti zajedno i da je raskid samo faza kroz koju on mora da prođe pre nego ponovo shvati da ste vi ljubav njihovog života. Nažalost, ovo je teško ostvariv scenario i ukoliko lažete sebe i njega da možete biti prijatelji, verovatno je vreme da se raziđete i da uzmete vremena za sebe kako bi prihvatili bolnu istinu i što pre nastavili dalje.

Osećate se usamljeno i smatrate da možete da se družite s njim baš kao i onda kad ste bili u vezi, jer vam nedostaju vaše zajedničke avanture. Koliko god da vama ovo možda odgovara, to obično nije dobra opcija za obe strane. Vaš bivši bi mogao da pomisli da želite nešto više ili da i vi žalite što ste raskinuli vezu. Ukoliko budete provodili vreme s njim, mogli biste ponovo da mu slomite srce i srušite očekivanja.

"Privlačno je upasti u iste rutine i navike i uveravati sebe da ste samo prijatelji. Ovo može biti dobro jedan kratak period, ali takođe može da dovede do nestabilne veze", kaže psihološkinja Zainab Delavala.

Čekate da vaš bivši postane osoba kakvu ste želeli dok ste bili zajedno, drugim rečima, čekate da on magično odraste ili da magično počne da radi sve ono što nikada ranije nije želeo da uradi. Želite da postane osoba iz vaših snova, dok to ustvari postoji samo u vašoj mašti.

"Ako ste raskinuli zbog karakternih razlika i različitih stilova ponašanja i života, teško je da će se ovakve stvari promeniti posle raskida. Takođe, fokusiranje na bivšeg otežaće oboma pronalazak nove osobe. Prestanite da se nadate da ćete se pomiriti, prihvatite raskid i krenite dalje kako bi što pre nastavili da uživate s nekim ko vam više odgovara", zaključila je Delavala.

Izvor: Klix.ba