Da li ste znali da postoji 8 vrsta ljubavi? Pomoći će vam da bolje razumete odnos s partnerom

Da li ste znali da postoji osam vrsta ljubavi? Ako ih upoznate, možda će vam biti lakše da razumete odnos i ponašanje vašeg partnera.

Da li ste znali da postoji osam vrsta ljubavi?, foto: Depositphotos
Da li ste znali da postoji osam vrsta ljubavi?, foto: Depositphotos
.

Ljubav može biti divan osećaj, ali i opasan. Da li ste znali da možete razlikovati osam vrsta ljubavi? Postoji ljubav koja se zasniva uglavnom na želji, duhovnoj ljubavi, bezuslovna ljubav, ali i opsesivna. Ako upoznate različite vrste ljubavi, možda će vam biti lakše da shvatite svog partnera i vašu vezu.

Ovo znanje je zaista važno.

Agape - Bezuslovna ljubav
Ova vrsta ljubavi je posebno teška. Bezuslovna i nesebična ljubav, nešto je što ne može svako sebi da priušti. Danas, kada su ljudi fokusirani uglavnom na ljubav prema sebi, teško je imati takvu bezuslovnu ljubav. Ako pronađete partnera koji ima takav osećaj prema vama, onda imate sreće.

Eros - Seksualna ljubav
Ova vrsta ljubavi je povezana sa požudom i fizičkom ljubavlju. Naziva se Eros - poput grčkog boga ljubavi i plodnosti. Ako postoji takva ljubav u vašem odnosu, onda možete biti sigurni da vam neće biti dosadno, jer u vašoj spavaćoj sobi neće nedostajati fascinacija, želje i strasti.

Philia - ljubav
Prema Grcima, ova vrsta ljubavi je bolja od seksualne. Ime je došlo od Platona koji je smatrao da fizička privlačnost nije potrebna u slučaju ljubavi. Često se ova ljubav zove platonska ljubav. Ova ljubav je oslobođena emocija i nagona, ali naglasak je na duhovnom odnosu između partnera.

Filautia - samoljublje
Suprotno popularnom mišljenju, samoljublje je povezano sa narcističkim i sebičnim osećanjima. Međutim, kako kažu psiholozi, da bismo dali ljubav drugima, prvo moramo da volimo jedni druge. Samoprihvatanje će nam pomoći da se volimo, a to će nam omogućiti da u budućnosti dajemo ljubav drugima.

Storge - Roditeljska ljubav
„Roditeljska ljubav“ proizlazi iz osećaja pripadnosti. Ovu vrstu ljubavi karakteriše snažna vezanost za drugo ljudsko biće. Fizička i seksualna privlačnost nije bitna. Ova vrsta ljubavi može se pojaviti i u vezi. To je mirno ali trajno i snažno osećanje koje će sve preživeti.

Pragma - trajna ljubav
Pragma je suprotnost seksualne ljubavi. To je zrela ljubav koja se razvija već dugo vremena. Ako sanjate trajni odnos za budućnost, idealno, ako vam se ova vrsta ljubavi desi.

Ludus - smešna ljubav
Takva ljubav se dešava na početku veze, kada nas očarava druga osoba i ona je uglavnom praćena dobrom zabavom. Ako osećate leptire u stomaku i mislite da je svet lep, to je ta vrsta ljubavi.

Mania - opsesivna ljubav
Ova vrsta ljubavi je opasna jer je opsesivna. To može dovesti do opasne ljubomore, ljutnje, pa čak i ludila. Kada vas takva ljubav prati, možete osetiti strah, izgubiti samopouzdanje i osetiti uznemirenost. Ako se osećate nelagodno u vašoj vezi, bolje razmislite o tome da li želite da se probudite iz ovog lošeg sna.

Izvor: Ženski magazin