Verovali ili ne: Jedna loša ljubavna navika najčešći je uzrok prevare!

Prema iskustvu mnogih terapeuta specijalizovanih za probleme ljubavnih parova, jedna navika je najčešći uzrok nevere. Radi se o - izbegavanju konflikta.

.

Mnogi od nas držaće u sebi sva svoja osećanja, a to postaje posebno štetno ako su u pitanju negativne emocije, sumnje ili problemi. Iako mislimo da guranjem tih negativnih osećaja pod tepih, u želji da izbegnemo raspravu ili svađu, radimo dobru stvar, u određenom trenutku počećemo partneru da prebacujemo probleme o kojima zapravo nikada nismo otvoreno raspravljali.

Umesto da se okrenu otvorenoj komunikaciji, partneri se najčešće okrenu drugoj osobi i tada dolazi do prevare. 

Stručnjaci smatraju da se jedino iskrenim razgovorom može sprečiti preljuba, a pre tog razgovora, sami sebi moramo da postavimo sledeća pitanja:

1. Postoji li nešto što ne mogu lako da podelim s partnerom?
2. Zašto se bojim da to podelim s njim?
3. Šta mi zapravo treba od njega, a ignorišem to?
4. Koja je to ključna stvar za moje dobro, a ne dobijam je od njega?

Konflikt nije uvek loš i prirodno je da do njega dođe, stoga ga ne smemo da ga se bojimo niti da ga izbegavamo, jer zahvaljujući njemu obe strane često dobiju priliku da saznaju koji faktori u vezi stvaraju problem. Ako ga pak izbegavamo, lako dolazi do zameranja i prezira.

Ugledni psiholog Džon Gotman, profesor na Univerzitetu Vašington i osnivač instituta Gotman koji više od 40 godina proučava ljubavne odnose, upravo prezir smatra najvećim neprijateljem brakova i veza.

Taj negativan osećaj neodobravanja propraćen ljutnjom i odbacivanjem, mnogo je gori od klasične frustriranosti, jer prezir ukazuje na to da partner na vas ne gleda kao na nekog jednakog sebi, već smatra da vredite manje.

Izvor: Zadovoljna.hr