Ljubav i seks

Jeste li vi strastveni ili rastavljeni par?

Svaki par za sebe voli da misli da je jedinstven, ali istina je da su ljudi emocionalno i seksualno više slični nego različiti, tvrdi seksualna terapeutkinja i autorka brojnih bestselera, Trejsi Koks.
23.01.2014. - 10:35h

Iako su odnosi parova najčešće mešavina stilova, ona navodi da ipak postoji dominantna kategorija kojoj pripadaju, a zahvaljujući prepoznavanju tog stila mogu unaprediti svoju vezu.

Rastavljeni par

Emocije

Ljubav između ovog para čini se poprilično krhkom, pa premda je ponekad izuzetno jaka, čini se da su u svakom trenutku ipak spremni "dići sidro" iz veze. Zaštitnički stav naspram vlastite slobode i mogućih ograničenja nastaje iz straha da će izgubiti sebe u vezi, pa je druga strana ta koja se češće trudi udovoljavati partnerovim potrebama i gurati odnos napred.

Seks

Obično je seks u ovakvim vezama dinamičan, a odnos nabijen požudom. Takav efekt nastaje zbog straha od rastanka u stvarnom životu, pa seks postaje način zbližavanja. Ipak, udaljeniji partner nema problema s razgraničavanjem ljubavi i seksa, a često ima problema s preteranom bliskošću i postavlja granice poput - bez maženja u javnosti ili nedostataka potrebe za prečestim fizičkim kontaktom.

Strastveni par

Emocije

Duboko zaljubljeni par oličenje je onih s filmskih platna, a često je reč o različitim karakterima koji su se privikli, te vole intenzitet koji takva ljubav stvara. Ovaj par se poprilično brzo zaljubio na samom početku, ali strast ponekad zaslepi i one osnovne poglede na međusobnu kompatibilnost, zbog čega se njihova ljubav može brzo i ugasiti. Od onih srećnika koji uspeju da održe vezu, njihova ljubav postaje odnos kojima mnogi teže.

Seks

Puno ga je i često je fantastičan, a što su partneri međusobno različitiji, to je on vatreniji. Kako veza dobija na stažu, smanjenje seksa obično brine jednu stranu koja ga doživljava kao potvrdu ljubavi, ali ako sve ostalo funkcioniše, potrebno je da partneri prihvate kako su i oni samo ljudi.

Isprepleteni par

Emocije

Ovaj par ne samo da je blisko spojen, oni se čine vezani pupčanom vrpcom. Apsolutno sve rade zajedno, a čini se kako su u tom odnosu poprimili i zajednička razmišljanja. Odnos funkcioniše ako su oboje predani takvom tipu veze, koji je ponekad i rezultat nesigurnosti.

Seks

Iako iz početka odličan, često se kasnije pretvara u "mlaku" verziju prethodnog zbog predvidljivosti, nedostatka spontanosti i povremenih tenzija u odnosu. Iako na partnerskoj i roditeljskoj bazi funkcionišu odlično, upravo je seks mesto gde ovakvi parovi "zaškripe",pa trebaju da porade na održavanju iskre.

Udruženi par

Emocije

Ubrzo nakon susreta oni su shvatili da su jedno drugom srodna duša, ali na zdraviji način od isprepletenog para. Jedno su pred drugim od samog početka opušteni, a iako nemaju klasične ljubavne igre izbegavanja i zavođenja, ipak nisu preopušteni da bi se "uzeli zdravo za gotovo".

Seks

Veliki faktor prijateljstva u njihovom odnosu odražava se i na seksualan život, a on iako nije ekstremno strastven, dobar je i na njega nemaju pritužbe. Obično se radi o ljudima koji su nakon loših iskustva u vezama drugačije posložili prioritete, pa im seks više nije presudan za postojanje odnosa.

Praktičan par

Emocije

Bilo da je reč o novcu, ljubavi, statusu, dostupnosti ili okolnostima, kod stupanja u vezu ovaj je par više promišljao glavom nego srcem. Ipak, njihova veza ima velike šanse da uspe ako se sa vremenom rode duboke emocije, jer nisu poput brojnih drugih u nju ušli s pogrešnim očekivanjima, već su realno procenjivali partnera.

Seks

U tom polju kod ovog para se problemi javljaju na početku, ali u istinskoj želji da udovolje jedno drugom, postoji potencijal da se pretvori u vrlo dobar seks.

Zdravi par

Emocije

Reč je o dve individue koje žele da zadrže svoj identitet, ali istovremeno da budu bliski s nekim. Ako su pritom otvoreni, neopterećeni posesivnošću i ljubomorom i odnos grade na međusobnoj želji, tada njihova ljubav ima potencijal dugog veka.

Seks

Oboje su svesni svojih seksualnih potreba, pa su i u tom aspektu sposobni da komuniciraju i deluju. Njima ne nedostaje strasti, a obično se pravilno izmenjuju u tome ko je inicijator strasti, a koga treba podsticati.