Devet stvari koje ne smete reći partneru

Šta god da se desi, ovo su teme koje treba izbegavati u svakoj vezi. Pripazite malo i nađite neki drugi način da izrazite svoje mišljenje...

.

Generalizovanje tipa: „Ti uvek staješ na stranu svoje majke!"

Ovo odmah kod vašeg partnera stvara odbrambeni stav, a vi želite da on uvidi svoju grešku i da zajedno pokušate da rešite problem.

Poređenje veze sa prethodnom

Ovo nikako ne smete raditi, čak ni u pozitivnom smislu. Držite vaše bivše tamo gde im je mesto - u prošlosti.

Poređenje partnera sa njegovim roditeljima ili još gore, sa vašim savršenim roditeljima

Koliko god bili u pravu, ne smete kritikovati roditelje vaše druge polovine. Svako voli svoju porodicu i uvek će je braniti. Roditelji nisu sa vama u vezi i nemojte ih bespotrebno uvlačiti u nju.

Ispravljanje gramatike za vreme rasprave

Ukoliko to učinite, sigurno ćete iziritirati voljenu osobu i umesto do razrešenja problema, doći ćete do još veće svađe, jer je ispravljanje u tom trenutku vrlo ponižavajuće.

„Jel' to sve što imaš?"

Izazivanje nekoga da vas uvredi i da se svađa duže, skoro uvek upali. Ovo je dobar potez jedino ako ste baš rešili da se svađate. Ako ste baš mnogo besni, udahnite duboko, napustite sobu, pa nastavite kasnije, kada se malo smirite. Najvažnije od svega je, ne mora svaka rasprava imati pobednika.

„Ti si tako...lenj, smotan..."

Isticanje nečijih mana neće dovesti do njihovog menjanja. Reakcija će najverovatnije biti - napad! Jer je napad najbolja odbrana.

Moramo da razgovaramo

Svako se „smrzne" kad čuje ove reči. Bilo da vam ih je rekao prijatelj, član porodice ili partner, uvek pomislite na najgore. Da li želite da traumirate vašu voljenu osobu? Nadam se da ne.

Pretnje da ćete raskinuti (osim ako niste stvarno rešili)

Pretnjom nećete postići ništa osim probuditi inat, a inat nikada nije ništa rešio.