8 šokantnih činjenica o ženskom orgazmu

Nova istraživanja o ženama i seksu otkrila su nam neke činjenice koje bi šokirale i naučnike poput Mastersa i Džonsona, koji su 50-ih i 60-ih bili najpoznatiji naučnici iz oblasti seksualne edukacije. Najnovije istraživanje doktora Edena Fromberga i Naomi Vulf nam nudi nekoliko "šokantnih" spoznaja.

.

1. Žena može da zatrudni pet do osam dana nakon što je imala odnos - studije su pokazale da neki spermatozoidi mogu da žive u sluzi grlića materice pre nego što se jajne ćelije oplode u bilo kom vremenskom intervalu od pet do osam dana.

2. Nošenje visokih potpetica negativno utiče na orgazam žene - nekolicina brendova ima nezgodan svod na cipelama sa visokim potpeticama, koji stvara kontrakcije u karličnom predelu, što je problematično jer karlica onda ne može dalje da se kontraktuje tokom orgazma. "Orgazam je kao da idete od 0 do 60," objašnjava Fromberg. "Ukoliko ste već na 55 (od nošenja potpetica), nećete moći da doživite maksimum uživanja."

3. Orgazmi mogu da učine ženu kreativnijom - studije su pokazale da orgazam može ženu da učini sigurnijom, produktivnijom i kreativnijom. S tim u vezi možemo da zaključimo i obrnuto - žene doživljavaju jače orgazme ukoliko su kreativnije.

4. Pilule za kontacepciju smanjuju libido - bilo kakva hormonalna kontacepcija ima psihološke nuspojave. Nekada žene imaju problem začeća nakon što su prestale da piju pilule. Objašnjenje leži u tome da ih je partner možda privlačio dok su bile na piluli, a zapravo nisu kompatibilni biohemijski bez dodatnih hormona.

5. Sedenje u stolici može da uzbudi ženu - pudendalni nervi, koji se nalaze ispod zadnjice i sedalnih kostiju "hrani" sunđerasto i erektilno tkivo vagine i klitorisa. Sedenje u nekoj određenoj fotelji pritiskajući pudendalni nerv na određeni način može dovesti do seksualnog uzbuđenja.

6. Žene imaju tri erogene zone - klitoris, G tačka i grlić materice. Neki naučnici se bore da bradavice uđu na tu listu.

7. Nervni završeci su drugačije u svakoj vagini - kao pahuljica, svaka žena je jedinstvena, pa tako i u tome da su svakoj ženi nervni završeci u genitalijama drugačiji. Što dalje dovodi do toga da svaka žena mora da se uposli drugačije kako bi doživela orgazam.

8. Sve žene mogu da dožive orgazam - skoro svaka žena je rođena da može da doživi orgazam - "Žene imaju prirodnu mašineriju programiranu za doživljavanje orgazma," objašnjava Fromberg. "Ali ne nauči svaka kako pravilno tu mašineriju da koristi."