Deset stvari koje ne treba da radite posle raskida

Laura Dejv u svom novom romanu “The First Husband”, savetuje kako bi trebalo da se ponašate posle raskida. U njenom romanu glavni lik, Eni Adams, je putopisac, čiji se život menja u trenutku. Potpuno neočekivano, njen dugogodišnji dečko dolazi u stan, koji su delili godinama, i hladno joj saopštava da je napušta. Dok bi mnoge žene iskoristile ovu priliku da urone u ogromnu činiju sladoleda, Eni donosi drugačiju odluku. Ona odlazi u bar, započinje razgovor sa neodoljivim kuvarom po imenu Grifin. I udaje se za njega.

.

Bez obzira kako se sve završilo u Eninom slučaju, neko bi s pravom mogao da kaže da je - ući u bar i udati se za prvog čoveka koji ti se obrati - ishitrena reakcija. Evo nekoliko stvari koje je mudro izbegavati nakon raskida.

1. Ne slušajte najbolju drugaricu.
Ovaj savet može da zvuči nelogično, ali je ipak istinit. Vaša najbolja prijateljica je tu da učini da se osećate bolje. To je njen zadatak, koji ona odlično obavlja - što znači da verovatno ne može da bude čvrsta kada vam je srce slomljeno. Zato kad kaže: "Zovi ga, ako imaš potrebu" ili "Sigurna sam da će ti se vratiti", ono što stvarno misli je "Volim te i tu sam za tebe". Taj deo poslušajte. No, ako tražite savet, pozovite svog najboljeg prijatelja. On će vam reći kako stvari zaista stoje.

2. Ne kontaktirajte svog bivšeg. Ni iz jednog razloga.
Naravno da želite da vam se vaš dragi vrati. Ipak, on ne bi trebalo da još uvek ima vaše ključeve. U teškom periodu, dok vaš bivši zaista ne postane "bivši", treba da ga izbrišete iz telefona. Kasnije, kada rane budu zalečene, biće vremena da vratite svoje stvari. Čak će biti vremena i da kažete ono što još uvek želite da kažete. Dobra vest je: ako sačekate da dođe pravo vreme za to, verovatno nećete više ni želeti ništa da mu kažete.

3. Ne kontaktirajte ni jednog bivšeg takođe.
Svi smo to prošli. Milan je učinio da se osećamo užasno, pa smo posegnuli za Darkom, koji je takođe učinio da se osećamo užasno, ali to je bilo davno! Veoma je primamljivo da tražimo utehu u nekome ko nas dobro poznaje. Najbolja stvar koju možemo da uradimo posle raskida je da idemo dalje. Vraćanje unazad, ili mnogo unazad, obično se ne završava dobro.

4. Ne uključujte svoj telefon i ne proveravajte mejl između 10:00 sati uveče i 7:00 ujutru.
Postoji aplikacija koja se zove Google Goggles. Ima još jedna koja vas sprečava da šaljete poruke ili zovete tokom određenih sati. Trebalo bi da budu obavezne za sve ljude nakon raskida, posebno one koji vole da utope svoju tugu u čaši prijatnog vina (ko ne voli?). Ponovite pet puta brzo: Poruke nisu tvoj prijatelj. Naročito posle ponoći.

5. Ne slušajte Damjana Rajsa "na repeat".
Ovde ne treba objašnjenje.

6. Nemojte misliti da je odgovor na dnu kutije od sladoleda.
Ovo situaciju učini lepšom. A onda gorom.

7. Nemojte misliti da njegova Fejsbuk strana ima dobre vesti za vas.
Kao da raskidi sami po sebi nisu već dovoljno bolni, nego sada moramo da se suočavamo i sa Fejsbukom. Evo pravila: jedina stvar koja je gora od toga da odlazimo na njegovu stranu i ne saznamo šta radi, je da odemo tamo i vidimo tačno šta radi. Najbolji savet je: unfriend. I to brzo.

8. Nemojte misliti da će ga vaša Fejsbuk strana ubediti da se vrati.
Istinita priča: Imala sam drugaricu koja je izmislila da ima dečka, kako bi napravila svog bivšeg ljubomornim. Promenila je svoj status, promenila je svoje fotografije, pisala je na svom zidu cuci-buci poruke. Svi smo mislili da je (zastrašujući) genije. A šta je njen bivši mislio? Ništa. Nije čak nikada ni saznao. Zato što je bio dovoljno pametan da posluša savet broj 7.

9. Nemojte misliti da ćete se uvek osećati ovako loše.
Raskidi budu teški jedno vreme. To ne možete da izbegnete. Ipak, malo kasnije (i to brže nego što mislite) bude vam manje teško. Zaista, postaje sve lakše. Imajte poverenja u vreme. Ono je vaš prijatelj u ovom slučaju. Negde unutra, vi to znate. Samo sačekajte dok se ne osetite bolje.

10. I šta god da radite...... Nemojte ući u bar i udati se za prvog momka na koga naiđete.

Izvor: b92.net/superzena