Želite bolji seksualni život? Možda bi samo trebalo da prestanete sa pokušajima da ga popravite...

Živimo u svetu u kome pljušte saveti o tome kako treba da izgleda seksualni život, šta da isprobamo, koju igračku da kupimo, na kojim mestima da vodimo ljubav, koliko puta nedeljno...

.

Pegi Kleinplac sa Univerziteta u Otavi istraživala je šta to čine ljudi koji za sebe tvrde da imaju odličan seksualni život i došla je do neočekivanog rezultata: najzadovoljniji seksualnim životom upravo su oni koji su tokom samog čina mentalno prisutni.

Mentalna prisutnost podrazumeva da ćemo se koncentrisati na ono što upravo radimo, a ako vodimo ljubav, to znači da ćemo svu pažnju usmeriti na partnerov dodir i fizičke osećaje. To znači da nećemo brinuti o tome šta radimo, kako izgledamo, o čemu partner razmišlja i o tome šta sutra moramo da kupimo u supermarketu.

Zanimljivo je da ispada da najbolji seks imaju upravo oni koji ne čine ništa drugo već se samo koncentrišu na njega, prenosi Metro portal.

To je ujedno i najteže postići, ali nipošto nije nemoguće. Jedino što bi trebalo da naučimo jeste da utišamo sve zvukove koji naš um mame na lutanje. Biti prisutan u trenutku znači postati svestan misli koja nam ne da mira, a onda je pustiti da ode i usredsrediti se ponovo na partnera.

Seksualni terapeuti preporučaju vežbanje prisutnosti u trenutku, jer istraživanja pokazuju da doprinosi povećanju ženskog libida i lakšem postizanju orgazma.