Osećate bolove u stomaku nakon seksa? Saznajte da li je vreme za paniku

Ukoliko osećate bolove nakon seksualnog odnosa, znajte da postoji nekoliko razloga za to. Predstavljamo vam pet sasvim uobičajenih, zbog kojih ne bi trebalo da paničite. Evo šta kažu lekari.

.

Orgazam

"Sasvim je uobičajeno da osećate bolove nakon orgazma", kaže ginekolog Heder Bartos iz Dalasa. Orgazam uzrokuje spontano grčenje mišića, a bolovi mogu da traju neko kratko vreme nakon odnosa.

Rana trudnoća

Mnoge žene kao rane simptome osećaju grčeve u stomaku koje ne prepoznaju kao simptome trudnoće. Intenzivnije se osećaju nakon seksualnog odnosa.

Menstruacija

Neke žene osećaju jače grčeve nakon odnosa za vreme menstruacije, pojašnjava Bartos. Dobro je znati da i seks može da ublaži menstrualne bolove, u zavisnosti od toga koliko intenzivan odnos imate, dodaje endrokrinolog i stručnjak za reproduktivnu medicinu Džanel Luk.

Ovulacija

Vreme ovulacije može biti bolno za mnoge žene, a posebno nakon odnosa tokom kojeg se stvara pritisak na cerviks. Nakon orgazma nastaju kontrakcije mišića materice, stvara se i pritisak na mehur itd.

Semena tečnost

Neke žene su osetljive na semenu tečnost koja sadrži prostaglandin, pa nakon ejakulacije u materici mogu da osete grčeve ili bolove.

Izvor: Večernji list