Šta se krije iza sve češće "iritantne" navike zaljubljenih parova?

Sigurno svako od nas poznaje bar jedan par, koji za sebe uvek govori u množini, kao da te dve osobe ne postoje jedna bez druge. Gde se u odnosu izgubilo "ja"? Iako će mnogima takav način komunikacije biti iritantan, nekima čak i odbojan, novo istraživanje pokazuje da ova navika zapravo ističe jednu vrlo pozitivnu stvar.

.

Za neke ljude preterana međuzavisnost parova može biti iritantna, ali novo istraživanje pokazuje da su osobe koje su u vezi i koje u razgovorima s drugima ljudima za sebe uvek govore u množini, odnosno mi ili naše, verovatno srećnije u ljubavi od parova koji to ne govore.

Naučnici sa Univerziteta u Kaliforniji istraživali su povezanost između korišćenja zamenice u prvom licu množine poput mi, nas, naše i zdrave romantične veze. Tim predvođen psihologom Megan Robins, analizirao je 30 studija u kojima je učestvovalo 5000 ljudi, od kojih je polovina bila u braku. U obzir su uzeli pet glavnih faktora: koliko dugo su parovi zajedno, njihovo ponašanje u vezi, mentalno zdravlje učesnika, njihovo fizičko zdravlje i koliko se svakodnevno brinu o sebi samima.

Došli su do zaključka da su parovi koji za sebe govore u množini imali bolje rezultate u svim kategorijama, ali i da su imali bolje i srećnije veze. Ti rezultati važili su za sve parove svih starosnih dobi. 

Međutim, još treba da se utvrdi da li su srećni parovi po prirodi skloniji da koriste prvo lice množine ili ih korišćenje prvog lica množine čini srećnijim.

"Verovatno se radi i o jednom i o drugom. Kada čujemo sebe ili partnera kako govori u množini, takvo obraćanje može da nas podstakne da naš individualni način razmišljanja bude više međuzavisan, što pak može da rezultir zdravijom vezom", ističe Megan Robins. 

Izvor: Zadovoljna.hr