Ljubav i seks

U vrelu postelju se uvukla NOVA "BOLEST" i pogađa sve više ljudi... Možda je i vas, ali da niste ni svesni

Mnoge poznate ličnosti širom sveta su priznale da pate od ove bolesti...
12.04.2018. - 20:00h
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

U praksi se pojavio novi termin "hiperseksualizam", što je u nekadašnjoj terminologiji predstavljala nimfomanija.

Hiperseksualizam nema za cilj da imate fantastičan seks, već da imate što više seksa. Često može da izazove emotivne, ali i psihičke i fizičke povrede.

Stručnjaci smatraju da je u pitanju zavisnost slična onoj od alkohola ili droge. Ipak, dr Anand Patel, specijalista za seksualne disfunkcije, kaže za portal „Metro“ da je trenutno velika debata da li je ovo stanje bolest ili samo slika određenog ponašanja.

"Studije su pokazale da je između tri i šest procenata seksualno aktivnih žena u ovoj grupi. Muškarci su svakako pogođeniji i češće su hiperseksualni. Ključna razlika između nekoga ko voli seks i ko je zavisan jeste ta da onaj ko je zavisan dozvoljava da mu seks utiče i na ostale sfere života. Zapostavlja posao, druge obaveze, decu, prijatelje… Sve je u drugom planu, jedini cilj i smisao svega jeste imati seks", kaže dr Patel.

Hiperseksualizam obuhvata tri komponente: jake fantazije, nagon i čest seks.

Najčešće se javlja kod osoba koje već imaju u porodičnoj istoriji zabeležen neki oblik zavisnosti, a lečenje ovog stanja sprovodi se terapijom i lekovima u najtežim slučajevima.

Čarli ŠinAnđelina Džoli, Britni Spirs Majkl Daglas samo su neke od svetskih zvezda koje preteruju sa vođenjem ljubavi i neobičnim ritualima. Na ovom spisku su i Kanje VestTajger VudsBil Mari, Dejvid Duhovni, piše Super žena.