ŠOK: Mnogim ženama je životni cilj, a on možda uništava libido?

Problemi tokom seksa javljaju se kod trećine mladih, kao i kod polovine pripadnica lepšeg pola. U to spada manjak seksualne želje, bol tokom odnosa, kao i problem doživljavanja orgazma.

.

Finski naučnici su nakon sedmogodišnje studije zaključili da je najveći ženski problem postizanje orgazma. Ispitivali su 2 173 žene, a rezultati su objavljeni u naučinom časopisu "Psychological Medicine".

One su bile podeljene u tri grupe: žene koje su okončale sedmogodišnju veze, one koju su od 2006. do 2013. menjale partnere i treće koje su svih sedam godina provele sa jednom osobom.

Mogućnost postizanja orgazma poboljšala se kod sve tri grupe, no žene koje nisu imale stalnog partnera doživele su najveći napredak.

Istraživanje je pokazalo da su žene koje su ostale svih tih godina u vezi sa jednim čovekom iskusile su najveći pad seksualne želje.

Ipak, to ne znači da su dugoročne monogamne veze pogubne za seksualno zadovoljstvo. Autori studije kazali su kako postoji niz ograničenja u njihovom istraživanju i kako bi seksualne funkcije trebalo dalje istraživati kako bi bolje razumeli različitosti, piše jutarnji.hr.

Dok je studija obuhvatila velik broj ispitanica, sedmogodišnji okvir nije uzeo u obzir različite varijacije seksualnih funkcija, prethodnu seksualnu disfunkciju, kao ni zajednički život ili koliko su dugo žene iz prve grupe bile same.

Takođe, prosečna dob ispitanica bila je 25.5 godina, a istraživači nisu uzeli u obzir hormonalne promene koje donose godine.