Zimi vam više opada kosa? Razlog je nedostatak ovih vitamina

Prilikom pranja kose veoma je važno da dobro izmasirate teme. Time ćete bolje ukloniti masnoću i mrtve ćelije iz korena dlake, čime ćete joj omogućiti da dobije dovoljnu količinu kiseonika. Regulišite ishranu i tokom zimskih meseci u nju ubacite vitamin D.

Foto: ShotPrime Studio / Shutterstock
Foto: ShotPrime Studio / Shutterstock
.

Vitamin D je posebno važan za zdrav ciklus rasta kose, jer svaki folikul dlake sadrži receptor za vitamin D. Nedostatak vitamina D jedan je od najčešćih nedostataka i razloga za gubitak kose kod muškaraca i žena, posebno tokom zime kada smo manje izloženi suncu.

Međutim, stručnjaci za kosu uveravaju da dobra ishrana i promene načina života mogu da pomogne u rešavanju problema gubitka kose uzrokovanih nedostatkom vitamina D.

Veruje se da samo 30 minuta podnevnog sunčevog svetla dnevno pomaže u izgradnji našeg imuniteta, jačanju kostiju i održavanju zdrave kose.

"Vitamin D je važan jer se metaboliiše u koži keratinocitima. To su ćelije kože koje obrađuju keratin, protein u kosi, noktima i koži. Kada telo nema dovoljno vitamina D, keratinociti u folikulima dlake imaju problema s regulacijom rasta, a kosa opada", objašnjava Karl Kristian, osnivač skandinavskog brenda za zdravlje i Velnesa New Nordic.

Kristian je savetovao da je ključ zdrave, pune kose zdravo vlasište. Za to moramo gledati dalje od naše uobičajene rutine pranja kose, objasnio je, piše 24sata.hr.

Rekao je da jedenje hrane poput masne ribe, crvenog mesa, jaja može da pomogne u unosu unos vitamina D. Još jedan savet jeste masiranje temena svaki put kad perete kosu. To pomaže da očistite masnoću i nakupljene mrtve ćelije kože, a takođe će pomoći da stimulišete rast kose.

Gubitak kose nije uvek uzrokovan nedostatkom vitamina D. To bi se takođe moglo događati zbog nedostatka vitamina B12 koji se obično nalazi u životinjskim proizvodima ili zbog premalo belančevina, zbog čega kosa postaje lomljiva. Ishrana koja se sastoji od nemasnog mesa, jaja, masne ribe, nemasnog sira, kinoje, orašastih plodova i tofua može da pomogne u rešavanju nedostatka proteina, dok je najbolje potražiti hranu obogaćenu vitaminom B12 i uzimati suplemente, pogotovo ako ste vegetarijanac ili vegan.