Zima kao neprijatelj vaše kose

Da li je zima zaista godišnje doba koje kad je prirodna lepota u pitanju radi protiv vas i kakav je njen stvarni uticaj na kosu? Činjenica je da zima i te kako ima uticaj na našu kosu, te uglavnom ostavlja nepoželjne posledice. Šta se zapravo zimi događa sa našom kosom i na koji način možemo to ublažiti, ako već ne možemo sprečiti?

.

Najčešći neprijatelji vaše kose zimi su sledeći: vunene kape, centralno grejanje, hladnoća i vetar. Pretpostavljamo da vam vunene kape najteže padaju u ovoj kategoriji, ali ne brinite - to ne znači da ih ne smete nikako nositi. Nošenje kape zimi je neizbežno i jako bitno, ona čuva vaše zdravlje, a uz to može poslužiti i kao vrlo zgodan "asesoar". Naš savet je taj da izbegavate nošenje kapa u toplim, zatvorenim prostorijama. Dakle, kad uđete u prostoriju kapu je ipak poželjno skinuti, upravo iz razloga jer u kombinaciji s toplim vazduhom kao posledica se javlja oštećenje korena kose.

Takođe, opadanje kose česta je pojava zimi oko koje mnogi dižu paniku, no nema potrebe. Nekoliko vlasi više u vašim rukama od uobičajenoga sasvim je normalna pojava, no svakako pripazite da to ipak nije mnogo više od normalnog. Uzrok opadanja kose kod mnogih dama je posledica prečestog peglanja, odnosno ravnanja kose, pa zimi smanjite korišćenje pegle. Takođe, obavezno jednom nedeljno koristite masku za kosu namenjenu upravo zimskim mesecima. Osim što može smanjiti opadanje kose, služi i kao prevencija suve kose i ispucalih krajeva. Vlasište, prema vašem tipu kose, hranite preparatima s aminokiselinama i vitaminima za regeneraciju kose.

Hladan vazduh - ni on nije vaš saučesnik kada se radi o lepoj kosi. Elektricitet kose je česta pojava kada iz toplog izađete na hladnoću, pa kako biste to sprečili, stavite malo laka za kosu ili voska, ali ne preterujte.

S obzirom da je vaša kosa već dovoljno izložena nepovoljnim uticajima, još jedan način na koji možete da joj pomognete je da izbegavate prečesta sušenja kose fenom. Ukoliko je moguće, sedite ponekad pored tople peći i pustite kosu da se osuši prirodnim putem.