Zbog čega lice NE BI TREBALO DA BRIŠEMO PEŠKIROM? Nesvesno mnogo štetite koži

Ako praktikujete da lice brišete peškirom nakon umivanja, onda bi bilo dobro da pročitate sledeće redove...

Foto: Rido/Shutterstock
Foto: Rido/Shutterstock
.

Skoro svaka žena veliku pažnju posvećuje pravilnoj i redovnoj nezi kože lica. Mnogobrojni serumi, kreme, tonici, maske i ostali proizvodi služe nam da je održimo sjajnom, jedrom i zdravom. Ali, ako pravimo neke druge greške u svakodnevnoj rutini pranja lica, koliko god vremena i novca odvajali za negu kože, anuliraćemo sav trud.

Nekada može da se desi da smo uvereni da znamo sve o svakodnevnoj i potpunoj negi kože lica, ali se ispostavi da uporno grešimo kod nekih banalnih stvari, kao što je čišćenje lica peškirom.

Zašto je brisanje lica peškirom problematično?

Džoslin Petroni, stručnjak za kožu, istakla je da peškir sam po sebi nije problematičan. Ono što jeste problem, to je da isti koristimo po više puta i ne bacamo odmah nakon prve upotrebe na pranje. Džoslin je istakla da bi trebalo da bacimo šekir za lice na pranje posle svakog korišćenja, mada bi to dovelo do preterane potrošnje detrdženata, struje, vode, a odrazilo bi se i na izgled i krutost peškira.

Zbog toga, sve više žena izbacuje peškir za lice iz upotrebe, puštajući da se lice prirodno osuši ili koriste jednokratne pamučne maramice.

Kada god odložimo mokar peškir na njemu se talože mnoge gljivice i bakterije. Još veću grešku pravimo ukoliko ostavljamo peškir da se suši u kupatilu, gde je temperatura toplija usled tuširanja. Topao i vlažan vazduh pogoduje razmnožavanju raznih mikroba. Petroni je istakla da brisanje lica peškirom može uticati i na pojavu bora.

Peškiri vremenom postaju dosta grublji što može dovesti do iritacije kože, čineći je osetljivom na bore i infekcije.

Kako posle više pranja, materijal postaje sve grublji i krut, to može biti preterano agresivan piling za našu kožu.

Izvor: Magazin.novosti