Zašto se ženama posle 50. savetuje da nemaju dugu kosu?

Tradicionalno, duga raspuštena kosa se smatra frizurom za mlade devojke i mlade žene - ali ne i za starije osobe. Zbog čega?

Ilustracija Foto: Juliya Shangarey/Shutterstock
Ilustracija Foto: Juliya Shangarey/Shutterstock
.

Zapravo tradicija nema veze sa tim. Činjenica je da kod ljudi - i kod žena i kod muškaraca - kosa "stari". A održavati ih u urednom stanju – takvom koje ne nagoveštava starenje celog organizma – postaje sve teže.

Da, sada mnogi brendovi (posebno luksuzni i profesionalni) koji prave proizvode protiv starenja kose. Ali u stvarnosti ovi lekovi su, uglavnom čista mašta. Kosa se ne može učiniti gušćnom, ni sjajnijom koristeći samo šampon, masku ili balzam.

Kvalitet dlake zavisi od folikula iz koje raste. Ako je ishrana folikula normalna, ako nema odstupanja u telu, ako je folikul jak, onda daje dobru dlaku. Ponekad je toliko jaka folikula da dlaku ne uništava čak ni amonijak iz farbe. Ali promene vezane za uzrast utiču na celo telo, prenosi espreso.co.rs.

A lepe dame sa godinama imaju proređenu kosu i nema čega da se stidite, ovo je prirodan proces.

Pogotovo kad uđu u menopauzu, ženama kosa postaje ređa, dlaka tanja i sklona oštećenju. I tu ne pomaže ništa.

Staroj kosi nedostaje vlaga, ona je sklona krzanju i opadanju. A farbanje može samo doprineti bržem oštećenju. Godinama žensko telo počinje da proizvodi manje estrogena, hormona koji je odgovoran za životni ciklus ćelija kože i kose.