Ovo je najprljaviji deo tela: Nije dovoljno samo tuširanje, treba mu posvetiti posebnu pažnju

Redovno kupanje sastavni je deo osnovne higijene, ali čak i oni koji to rade više puta nego što treba ponekad nisu imuni na bakterije. Jedan deo tela važi za najprljaviji, naročito zbog toga što mu posvećujemo veoma malo pažnje.

Foto: VGstockstudio / Shutterstock
Foto: VGstockstudio / Shutterstock
.

Deo tela koji često umemo da zanemarimo je pupak, a to je velika greška, jer obično tuširanje za njega nije dovoljno.

Istraživanja pokazuju kako se u prosečnom pupku (i njegovim naborima) može nakupiti preko 60 različitih vrsta bakterija.

- U njemu se mogu stvoriti naslage znoja, mrtvih ćelija kože, ulja, ostataka tkanine, bakterija... I sve to se pretvara u pupčani "kamenac", ili tzv. omfalitis - objasnio je doktor Karan Rajan.

Pupčani "kamenac" može biti različitih boja, a najčešće je crne ili svetlosmeđe, piše Klix.ba.

Prljavština koja se stvori u pupku može izazvati infekcije popraćene čak i jakim bolom i crvenilom, iritacijama, svrabom i neugodnim mirisom.

Bez obzira na to kakvog oblika on bio, s udubljenjem ka unutra ili ne, pupak bi trebalo čistiti pri svakom kupanju. To područje lagano prelazite prstima i vodom, pazeći da se ne povredite, jer rane na pupku prilično teško zarastaju.

Takođe, jednom nedeljno ga možete očistiti nežnom tkaninom ili štapićem za uši koji ste prethodno potopili u vodu i sapun.

Ukoliko ste primetili da je pupak zahvatila infekcija, ne ustručavajte se da potražite pomoć dermatologa ili doktora opšte prakse.