Novi hit! Pranje kose bez šampona

Sve više stilista i frizera savetuje svoje klijente da šampon za kosu svedu na minimum jer je to mnogo zdravije. Anti-šampon pokret kaže da bi trebalo što ređe ili uopšte da ne preremo kosu šamponom.

.

Ali, kako onda da je održavamo?

Kažu da većina komercijalnih preparata sadrži sulfate koji skidaju prirodna ulja s vlasi i tako našu kosu čine krhkijom i slabijom.

Pranje kose bez šampona ili, kako su to prozvali vani „no poo metoda“, sve više uzima maha s obzirom da se trudimo da se vratimo prirodi i živimo na ekološki prihvatljiv način.

Treba objasniti da to naravno ne znači da osoba ne treba da pere kosu, ona samo treba da izbegava šampon.

„No poo metoda“ temelji se na jednostavnoj premisi – sastav šampona, bez obzira na njegovo poreklo i cenu je štetan za naše vlasište i kosu.

Za kosu, tvrde pobornici te metode, su mnogo bolja prirodna rešenja poput sode bikarbone, sirćeta, limunovog soka ili čak sama voda.

Ali, koje su posledice takvog tretiranja kose i je li ono dobar odabir za svaku osobu?

Dok je to prihvatljivo za dvadesetogodišnjake i tridesetgodišnjake stručnjaci smatraju da za žene u zreloj dobi to nije dobro rešenje pogotovo za one koje su u menopauzi jer njihova kosa zahteva dodatnu pažnju.

Nekim ljudima jednostavno se ne sviđa osećaj pranja kose bez šampona tako da jednostavno, ma koliko neko tu metodu i smatrao dobrom, ona mu nije prihvatljiva. Mnogo je onih koji se odlučuju za šampone za kosu bez sulfata i parabena.

Izvor: telegram.hr