Med za zdravlje i lepotu

Dobrobiti meda na zdravlje i lepotu poznate su vekovima, a neki ga čak nazivaju najvećim darom prirode. Čak se veruje da se egipatska princeza Kleopatra, koju neki smatraju najlepšom ženom na svetu, kupala u kupki od mleka i meda.

.

U modernom dobu osim za jelo, koristimo ga i u različite zdravstvene svrhe, a bogat je gvožđem, kalcijumom, vitaminima i magnezijumom. Osim toga, ima antiseptička i antibakterijska svojstva i pomaže kod ozdravljenja, opekotina, ogrebotina. Naime, neki sastojci meda sprečavaju rast bakterija i bakterijsku infekciju.

I kozmetička industrija koristi blagodeti meda, a mi vam otkrivamo koje su to.

Pomaže u borbi kod infekcija

Dobar je u borbi sa bakterijama pa je odličan u maskama i pilinzima, jer ubija bakterije koje stvaraju akne i bubuljice.

Odličan je za hidrataciju i regeneraciju kože

Med je efikasan kod hidratizacije kože, a u kozmetičkoj industriji ta svojstva se koriste u proizvodima za kožu i kosu koja su namenjena održavanju vlažnosti. Privlači vodu i zadržava je čineći kožu glatkom i nežnom. Štiti je od starenja i preranih bora.

Med je odličan regenerator za kožu i može vam dati zdrav i lep sjaj. Kako bi napravili mali piling i osvežili kožu možete napraviti i masku u kućnoj radinosti. Pomešajte jednu kašiku maslinovog ulja, jednu kašiku meda i pola kašiku limuna. Namažite ovu mešavinu na telo i ostavite da deluje desetak minuta. Nakon toga isperite kožu mlakom vodom i osetićete kako je svilenkasta na dodir.

Pomaže u lečenju ekcema

Naime, poznati med manuka obnavlja i regeneriše oštećenu kožu. Koristi se u proizvodima za lečenje ekcema i ostalih oblika dermatitisa. Potiče sposobnost kože da se obnovi i osvežava sve slojeve kože.

Izvor je antioksidanata

Med je odličan izvor antioksidanata i ima važnu ulogu u zaštiti kože od UVA zraka. Konzumacija meda štiti kožu iznutra i štiti je od slobodnih radikala koji mogu oštetiti kožu.

Odličan je za kosu

Med je odličan ovlaživač i kada je kosa u pitanju. Smekšava je i čini zdravijom. Dodajte kašiku meda u šampon kako bi obnovili oštećenu i ispucalu kožu. Osim toga sprečava razvoj peruti i infekcije vlasišta. Odličan je za suvu kosu. Kako bi kosi vratili sjaj, napravite masku koja ne zahteva puno vremena, a delovaće blagotvorno. Pomešajte dve kašike meda i dve čaše tople vode i nanesite tu masku na kosu nakon što ste je oprali. Masku držite desetak minuta i nakon toga je isperite. Kosa će vam dobiti novi sjaj.