Imate problema s kosom? U ishranu uvedite ove namirnice!

Od toga kakve probleme s kosom imate zavisi i koje namirnice treba da uvedete ili pojačate njihovo unošenje da bi ste ubrzali rešavanje problema. Od opadanja kose, do peruti... Svemu problem može da bude ishrana!

.

Ishrana, hipotireoza, hormonske promene i autoimune bolesti. Kvalitet vaše kose zavisi od različitih činilaca. Ako primetite da se vaša kosa menja i zbog toga ste zabrinuti, donosimo savete šta da jedete da bi problemi s kosom postali deo prošlosti.

Opadanje kose

Ako vaša štitna žlezda radi ispravno i nivo hormona u telu je normalna, uzrok opadanja kose leži negde drugde. Cink stimuliše razmnožavanje ćelija, rast i regeneraciju tkiva, ali njegov nedostatak može da dovede do opadanja kose. Isto tako selen, koji deluje kao antioksidans, jača imuni sistem i podstiče rast kose.

Šta jesti?
Potrebno je jesti hranu koja ima visoki procenat proteina. Meso sadrži dosta cinka, a posebno crveno meso, školjke, živina i plodovi mora. U manjim količinama ga možemo naći i u mleku i jajima kao i orašastim plodovima, semenkama i mahunarkama.

Prevremeno ste osedeli

Kosa sedi zbog različitih razloga. Jedan od njih je nedostatak vitamina B12. Zdravoj kosi je za rast potreban kontinuirani protok krvi i kiseonika, što je od vitalnog značaja za održavanje optimalnog nivoa vitamina B, koji je ključan za formiranje hemoglobina.

Šta jesti?
Potrebno je konzumirati hranu bogatu vitaminom B12. Sadrže ga školjke i rakovi, janjetina, losos, sardine, tuna i mlečni proizvodi kao što su jogurt i mleko. Vegetarijanci ga lako mogu uneti u organizam uz pomoć dodataka ishrani.

Kosa bez sjaja

Sjajna kosa je znak zdravlja i vitalnosti. Da bi kosu učinili sjajnom, nije potrebno potrošiti mnogo novaca. Važno je samo jesti odgovarajuću hranu. Budući da je kosa sastavljena uglavnom od proteina, važno je osigurati ishranu s dovoljno proteina i gvožđa.

Šta jesti?
Najbolje je jesti hranu bogatu gvožđem i proteinima kao na primjer spanać, govedina, riba, piletina i bademi.

Suva kosa

Najčešći uzroci suve i lomljive kose su vremenski uslovi, farbe i razni preparati. Ako je vaša kosa suva i lomljiva, moguće je da vlasište ne proizvodi dovoljno prirodnih ulja. S takvim problemom je potrebno da se usmerite na ishranu koja je bogata omega-3 masnim kiselinama. Omega-3 masne kiseline jačaju folikule kose i čine ju sjajnom.

Šta jesti?
Potrebno je konzumirati namirnice koje su bogate omega-3 masnim kiselinama. To su losos, orasi, čia semenke i lanene semenke. Poželjno je i masirati vlasište kose kokosovim, bademovim ili maslinovim uljem i nanijeti ih i na vrhove kose.

Perut

Perut je najčešći problem ljudi koji se pojavljuje zbog prisutnosti bakterija i gljivica. Uzrokuje ljuštenje temena, suvoću i svrbež vlasišta. Cink stimuliš razmnožavanje ćelija, rast i popravak tkiva zato je važan i za perut.

Izvor: kiwi.hr